17. октобар 2022 вести

Борис Тадић учествује на Светском здравственом самиту

      Бивши председник Србије и председник Социјалдемократске странке Борис Тадић испред Низами Ганџави центра учествује на Светском здравственом самиту, који у Берлину организује Светска здравствена организација.

Као говорник на панелу “Здравље за мир”, Борис Тадић говорио је међузависности изградње мира и безбедности у области здравља. ”Рат је највећа претња по здравље. Баш као што је и у медицини најважнија превенција болести, превенција рата би морала да буде најважнија у области одржавања и изградње мира. Глобални задатак наше ере је изградња мултилатералних институција које би се бавиле превенцијом конфликта. Превенција конфликта је потпуно занемарена и о томе говори и чињеница да Нобелову награду за мир никада није добио неко ко је превенирао рат, већ искључиво они који су допринели миру након што се рат већ десио.”, истакао је Тадић. 

Осврћући се на рат у Украјини, Тадић је указао на то да се државе понашају често као појединци и да би се психолошки механизми које наука препознаје код појединаца, могли применити и на понашање држава. ”Разумевање природе сукоба је много теже, него просто оптуживање и истицање кривице супротне стране. Међутим, ако бисмо разумели понашања држава, на начин на који разумемо и понашања појединаца, то би могло умногоме допринети не само прекиду сукоба, већ и њиховој превенцији. Рат у Украјини је сукоб проистекао и из нарцизма малих разлика, фрустрација, ината, поноса. И шта год да је стварни и политички узрок сукоба, ови психолошки механизми свакако доприносе његовом току и интензитету. Зато је од огромног значај разумети и психолошке генераторе и уврстити их у тражење механизама за изградњу мира.”, подвукао је Тадић.

Светски здравствени самит у организацији Светске здравствене организације се одржава од 16. до 18. октобра у Берлину и окупља највеће глобалне експерте из области здравства, политике и других релевантних области, као и највише представнике кључних међународних организација попут Генералног секретара Уједињених нација Антониа Гутереша и директора Светске здравствене организације Тедроса Адханома.