11. јануар 2016 вести

Брига о породици је обавеза државе

Нацртом новог закона о финансијској подршци породици са децом министар Вулин је грађанкама и грађанима Србије приредио још једно непријатно изненађење. Предвиђена законска решења представљају нови удар на ионако неповољан материјални положај породица са децом. 

Помпезно најављиван као закон који неће ускратити ни једно постојеће право, овај пропис ће суштински бити велики корак назад у односу на важећа законска решења.  

Проблем рађања у Србији већ је доведен до критичног нивоа. Стопа рађања 35% нижа је од потребне за просту репродукцију,број становника се сваке године смањује за више од 30 хиљада. У таквим условима држава мора да има политички целовит и дугорочан план за подстицај рађања и подизање наталитета. Уместо тога ресорниминистар новим законом уводи ригорозније мере за остваривање права на накнаду породиљама,  умањује њихове приходе, а износ родитељског додатка за четврто рођено дете смањује десет пута!

У условима све већег сиромаштва програмом дечијих додатака би требало повећати број обухваћене деце, а не укидати ову накнаду - као што је то случај са хранитељским породицама! Осим тога, новим законом се износ дечјег додатка трајно задржава на увредљиво ниском нивоу. 
 
"Новим мерама у закон се   уводи више депопулационих елеменатаи суспендује Стратегија за подстицај рађања, која је била озбиљан одговор државе на проблем негативног природног прираштаја. У условима у којима свака четврта жена није мајка, тек свака дванаеста  роди троје деце, годишње више људи умре него што се роди беба, држава мора на себе озбиљније да преузме  део  одговорности и трошкова рађања, издржавања и школовања деце јер је то питање њене будућности  и развоја." изјавила је Славица Савељић, председница ресорног савета за социјална питања СДС.  

СДС захтева од минстра Вулина да престане са лажном медијском пропагандом о подршци родитељству и да кроз нови закон омогући усвајање хитних мера за  подстицај рађања. Од ресорног министра се очекује да се бори за побољшање социјално-економског положаја грађана, а не да укида и ограничава стечена социјална права, посебно када су деца у питању.