28. новембар 2022 вести

Дозволити ембриотрансфер жени чији супруг је преминуо

Социјалдемократска странка захтева да се одмах дозволи ембриотрансфер Тијани Призренац, која се три године бори за то да јој буде омогућено да користи ембрионе које је замрзнула са супругом, који је у међувремену преминуо. Сматрамо да је недопустиво да држава на овакав начин утиче на лични живот и судбине људе и да се овакавим забранама врши дискриминација људи који имају здравствени проблем или који су принуђени да уђу у процес вантелесне оплодње.

Уместо да држава на сваки могући начин стимулише рађање деце и помогне људима са здравственим проблемима, оваквим забранама се врши директна дискриминација тих људи. Оваква забрана је у етичком смислу једнака као када би држава забрањивала рађање деце у случајевима када партнер премине током трудноће жене. Ово је директан напад на права жене да одлучује о свом телу и потомству и равна је ситуацији у којој би држава приморавала жене на абортус. Да супруг Тијане Призренац није имао здравствених проблема, њихова деца би била зачета природним путем и она би остала у другом стању и дете или деца би већ били рођени. У том случају он би једнако преминуо током њене трудноће или непосредно након рађања детета или деце, тако да се овде ради о бруталној дискриминацији особа са здравственим проблемима. Држава на овакав начин уместо да користи савремене медицинске методе како би помогла људима са проблемом, савремена медицина се користи оваквим забранама у сврху још веће дискриминације тих људи и то је недопустиво.

Пре неколико година Социјалдемократска странка се борила за амандман који је прихваћен и на основу ког закон дозвољава из оправданих разлога пребацивање ембриона у установу ван територије Србије. За тај амандман смо се борили управо због оваквих случајева у којима законска ограничења доводе до дискриминације људи у процесу вантелесне оплодње. Уколико у овом тренутку не постоји други законски начин да се ембриотрансфер изврши у Србији, захтевамо да се у овом и сличним случајевима омогући изношење ембриона у установу у државама у којима је ембриотрансфер дозвољен и након смрти оца или ембриотрансфер у сурогат мајку након смрти мајке. А не постоји већи оправдан разлог од дозвољавања живота детета или деце за чији живот су се борили њихови родитељи. Такође захтевамо покретање хитних законских измена, како би се из постојећег закона исправиле све оне одредбе којима држава уместо да стимулише рађање деце, практично дискриминише људе који су у процесу вантелесне оплодње. Закон мора регулисати ову област тако да се избришу све разлике између права људи у процесу зачећа природним путем и оних који се налазе у процесу вантелесне оплодње.