19. децембар 2015 вести

Држава мора одмах да изврши повраћај неправедно наплаћеног пореза трудницама и породиљама

У земљи која све брже стари и годинама има изражен проблем наталитета, питање рађања и подршка породицама са децом мора да буде од примарног националног интереса. На жалост, Србија се данас суочава, не само са све мањим бројем деце, него и националном политиком која обећања везана за децу и породицу користи само онда када се приближе избори, односно као оружје у изборним кампањама.

Наплата солидарног пореза трудницама  и породиљама, један је од бројних примера за кршење социјалних права грађана. То је уједно и одраз небриге, површности и ароганције неспособне власти. 

Кумулативно опорезивање накнада зарада трудницама и породиљама оправдано је изазвало револт грађана. Неодговорна власт сада покушава из проблема, који је сама проузроковала, изађе „накнадном памећу“ и циничним решењем да им неправедно наплаћени солидарни порез буде враћен, тек уколико поднесу захтев и документују колико им је држава „зарезала“. 

„Власт је кумулативним опорезивањем прекршила социјална права управо оних које највише мора да штити – труднице, породиље и децу. Уместо да сада, због лоше формулисаног закона, то завлачење руке у џепове грађана и закидање најугроженијих, исправља брзо и ефикасно, ова власт мајкама намеће нове обавезе и приморава их да чекају пред шалтерима ради повраћаја отетих новчаних средстава.“, наглашава Славица Савељић, председница ресорног савета СДС за социјалну политику. 

Социјалдемократска странка захтева од министра финансија, који је и одговоран за лоше формулисан закон о солидарном порезу, да неодложно пронађе небирократски начин за повраћај средстава, које је претходно ускратио   трудницама, породиљама и деци.