2. септембар 2015 вести

Фискална консолидација из џепа грађана

     Фискална консолидација којом се ова влада толико  хвали и коју представља као велики успех је уствари  само доказ неспособности ове владе да спроводе реформе. Спроведене мере штедње су само тренутно смањиле дефицит, а осиромашиле грађане и онеспособиле српску привреду.
"Влада је, уместо да спроведе мере које ће подстаћи привредни раста и дугорочно опораве српску економију, узела  једнократно новац од јавних предузећа и из привреде. Када се на укупни дефицит од око 40 милијарди динара дода 30 милијарди од смањења плата и пензија и 40 милијарди ванредног непореског прихода који је прикупљен од јавних предузећа, добија се дефицит који је исти као дефицит у прошлој години.", изјавио је др Горан Радосављевић, потпредседник социјалдемократске странке.  Дакле, осим ове две мере, ништа друго у буџету Србије није структурно промењено. Радосављевић је додао да истовремено порески приходи су реално маљи од претходне, такође веома лоше фискалне године. Упркос самохваљењу ове владе, то није политика која може решити економске проблеме Србије, већ политика која их само одлаже и продубљује. Слично мишљење изнео је и Фискални савет који је каже да дефицит само привидно преполовљен, а да је реално он требао да буде много већи. 

     Највећи проблем је у томе што ће следеће године ефекти свих ових "мера" бити исцрпљени и тада нас уместо смањења плата и пензија чекају отпуштања. Што се тиче најављених повећања плата и пензија и ту се ради о обмани, будући да ће то ”повећање” бити уствари само усклађивање са инфлацијом. Дакле, резултат економске политике ове владе је додатно осиромашење грађана са једне стране и уништавање привреде која извлаћењем пара из исте од стране државе нема капацитет да инвестира. Ово се види и кроз историјски ниске домаће и стране инвестиције у овој години. Ово је политика која тренутно и на папиру показује добре резултате који очигледно овој власти служе само у сврху предизборне кампање. Праве последице овакве лоше економске политике ће бити видљиве тек у наредним годинама, када ће и обмане о успесима доћи на наплату грађанима Србије. Наравно, тек након избора, када већ буде касно.