23. новембар 2023 вести

Горан Богдановић: Пререгистрација возила на РКС таблице је још један пораз Београда и Српске листе

Mинистар за Косово и Метохију (2008-2012) и потпредседник Социјалдемократске странке (СДС) Горан Богдановић изјавио је данас да је пререгистрација возила на РКС (Република Косово*) таблице још један пораз погрешне политике Београда према Косову.

Богдановић је агенцији Бета казао да власти у Београду и Српска листа до скоро нису дозвољавали Србима на северу Косова да аутомобиле пререгиструју на РКС таблице, а да их сада позивају да то сви учине до 1. децембра.

"Власти у Београду су погрешном политиком издали Србе на Косову. Сви проблеми с којима су се Срби на северу Косова суочили у последњих годину и по дана били су због регистарских таблица, јер Александар Вучић и Српска листа нису дозвољавали пререгистрацију. Због барикада и сукоба с косовским властима многи Срби су били принуђени да се иселе и одјаве с Косова. Сада, преко српске државне фирме МТС-а добијамо позиве да своје аутомобиле пререгиструјемо на РКС таблице до 1. децембра", рекао је Богдановић.

Према његовим речима, Срби су принуђени да своја возила региструју на РКС таблице.

"Не би требало осуђивати људе које су узели РКС таблице, јер је очигледно да је актуелна власт у Београду дигла руке од Косова", нагласио је Богдановић.

"Вучић и Српска листа су предали Приштини цео правосудни и безбедносни систем, прихватили да се косовски закони спроводе и на северу Косова, предали су цео енергетски сектор и сва друштвена и државна предузећа. Лицемерно је и штетно по Србе, да таблице буду проблем а претходно си предао Приштини сву српску имовину и све атрибуте државности. Нису таблице брана српства на Косову", објаснио је Богдановић.

Према подацима косовске полиције, у последње три недеље на северу Косова је пререгистровано више од 2.000 аутомобила са КМ на РКС таблице. 

 

(Бета, 22.11.2023)