18. октобар 2022 вести

Хитна истрага веза Беливуковог клана и Вучићевог режима

        Социјалдемократска странка позива надлежне институције да се покрене хитна истрага о везама Беливукове групе и Вучићевог режима. Сматрамо да је истрага о повезаности власти и овог огранка Кавачког плана, односно деривата Шарићевог клана, од кључног значаја за борбу против организованог криминала у Србији. 

Тужилаштво које годинама не реагује на јавно доступне доказе о спрези криминала и власти у Србији је саучесник организованог криминала. Сматрамо да је апсолутно недопустиво да надлежни реагују само на селективне наводе и да у Србији данас пред законом одговарају само они који уђу у сукоб са режимом. Управо тако је и Беливукова група ослобађана чак и одговорности за убиства док је била погодна режиму. 

”Овде се не ради о томе да ли верујемо Беливуку или не и то је спин који режим користи. Ради се о томе да надлежни морају да испитају сваки навод и доказ, без обзира на његов извор. И ради се о томе да правна држава не постоји, док год постоји било каква селективност пред законом. Највећи проблем са којим се Србија суочава је проблем организованог криминала. Јавност мора разумети да је Беливуков клан само дериват Шарићевог клана и да Србијом и данас ходају стотине слободних ”беливука”, упозорио је председник Социјалдемократске странке Борис Тадић. 

Сведочење Беливука режим оповргава само тиме што ”не би требало веровати убици”. Међутим, није нам потребно сведочење Беливука да се сетимо шта се дешавало на Вучићевој инаугурацији, како је рушена Савамала или на који начин је вршено застрашивање грађана на бирачким местима. Сведочење Беливука је само формални основ за надлежне да коначно покрену истраге и то је основ који не може и не сме бити игнорисан.

”У време мојих председничких мандата најснажније смо се борили против тог истог организованог криминала и остварили историјске и глобалне успехе у тој борби. Ризиковали смо своје животе у обрачуну са организованим криминалом и од те борбе никада нећемо одустати. Једини начин да нас у томе спрече је био промена власти и управо зато је исти овај организовани криминал имао улогу у доласку СНС-а на власт. Међутим, свим расположивим средствима настављамо ту борбу и данас као опозиција. То дугујемо не само нашим грађанима, већ и свим припадницима служби безбедности, полиције и правног система, који су ризиковали животе у овој борби и који и данас живе у том ризику. Не смемо ћутати пред криминалом који разара Србију и поново позивамо опозицију да покренемо стварну заједничку борбу против ове пошасти и извршимо притисак на надлежне да свој посао обављају у складу са законом, а не у складу са интересима Вучићевог режима.”, подвукао је Тадић.