4. мај 2022 вести

Хитно одложити конкурс за доделу фреквенција са националним покривањем

    Социјалдемократска странка се залаже за хитно одлагање конкурса за доделу фреквенција са националним покривањем, јер је у предвиђеном року немогуће спровести конкурс у складу са стварним поштовањем принципа медијских слобода.

Уколико конкурс буде спроведен под постојећим околностима, он би био употребљен само у сврху формалног потврђивања и наставка постојећих катастрофалних медијских околности у Србији. Инсистирамо да се конкурс одложи, како би се прво спровело истраживање медијског тржишта и медијских потреба становништва, што је и законска обавеза РЕМ-а коју ово тело није испунило. Таквим истраживањем би се пре свега утврдило колико је Србији уопште потребно телевизија са националним покривањем.  Поред тога тражимо да се конкурс одложи и до измена Закона о електронским медијима и избора новог састава РЕМ-а. што је у складу са Акционим планом за спровођење Медијске стратегије 2020-2022. Овом стратегијом је предвиђено да се најкасније до краја јуна ове године измени Закон о електронским медијима, што би подразумевало и унапређење начина избора чланова Савета РЕМ-а. Дакле, конкурс би требало да буде спроведен тек након измена Закона о електронским медијима, избора новог сазива РЕМ-а у складу са тим изменама и истраживања које би тај нови сазив спровео. А све то није могуће спровести до предвиђеног рока за конкурс, због чега је неопходно његово одлагање.

Позивамо све опозиционе странке да се најснажније прикључе иницијативи за одлагање овог конкурса до испуњења свих неопходних предуслова који би омогућили да конкурс буде спроведен у складу са законом и основним демократским принципима. Позивамо опозиционе странке, стручну јавност и невладин сектор да се заједно супротставимо злоупотреби овог конкурса у сврху продужавања дозвола приватним телевизијама које су у служби режима, односно вишегодишњег ширења дезинформација и испирања мозгова грађана Србије. Залажемо се за одржавање конкурса у условима у којима ће тај конкурс омогућити повратак критичког говора, јавне дебате и доступности објективних информација грађанима. Борба за слободу медија у Србији је данас први фронт борбе за демократију и стварни развој нашег друштва  државе.