22. март 2022 вести

Хитно регулисати рад јавних извршитеља

Коалиција ”Ајмо људи” је у оквиру представљања свог економског програма ”Нови економски договор” изнела предлог доношења Закон о личном банкротству. Наш предлог усмерен је на адекватно регулисање рада јавних извршитеља и спречавање могућности финансијске пропасти било ког грађанина, али и решавање огромног проблема зеленашења.

”Доношење Закона о личном банкротству би омогућило заштиту грађана од могућности финансијског уништења. Тај закон подразумева јасне кораке, којима се оставља могућност грађанима који се суочавају са финансијским проблемима да имају довољно времена да се финансијски консолидују, без ризика да преко ноћи остану без свега.”, појаснио је кандидат за премијера коалиције ”Ајмо људи” проф. Горан Радосављевић. Он је указао на то да би једна од значајних последица доношења овог закона била дестимулисање зеленашења. ”Доношење оваквог закона, у складу са европском праксом,  спречило би разне интересне групе да злоупотребљавају систем јавног извршења тако што грађанима нуде задужења, а знајући да ће кроз систем наплатити све и отерати људе у потпуно сиромаштво.”, нагласио је проф. Радосављевић и додао да велики број наших грађана живи у агонији задужености код зеленаша, што представља не само финансијски, већ и безбедносни проблем. ”У Србији данас уколико је грађанин, на пример, подигао кредите и дође у ситуацију да не може да их плаћа, тог тренутка извршитељ има могућност потпуног финансијског уништења тог грађанина и та пракса мора бити хитно заустављена на легалан начин.”, налгасио је он.

Носилац републичке листе коалиције ”Ајмо људи” Борис Тадић се такође осврнуо на овај велики проблем са којим се грађани суочавају, али и на чињеницу да је Закон о јавним извршитељима донет у време бивше власти. ”Ми желимо и да исправимо грешке које смо правили. Свакако да су јавни извршитељи неопходни, јер је потребно да постоји финансијска дисциплина. Међутим, тај закон није био усклађен са реалношћу. Зато данас предлажемо Закон о лично банкротству, којим би та област била коначно до краја уређена на цивилизован и хуман начин.”, изјавио је Тадић. Он је додао да је доношење овог закона и мера борбе против сиромаштва, али и против криминализације нашег друштва у ком је зеленашње велики и вишеструки проблем.