24. јануар 2021 вести

Изборни услови не би смели бити разлог подела, већ договора опозиције

     Изражавамо жаљење што су ДС, ССП, ПСГ и Покрет за преокрет одбили наш позив на састанак поводом израде заједничке платформе за преговоре о изборним условима. Њихово једино образложење је да неће учествовати, јер је састанак најављен у медијима, иако смо њихов одговор добили прво управо у медијима. 

Подсећамо их да су и сви њихови састанци, на које смо се ми увек одазивали, такође били медијски најављивани. Такође је медијски објављено и када су нам послали њихов предлог платформе, као и сама платформа, тако да не разумемо да им је сада одједном медијска најава проблем. Јавност смо обавестили о овом састанку јер сматрамо да се пре свега грађана тиче обавештење о позиву на израду јединствене платформе опозиције. Сматрамо да нема разлога за нетранспарентност у вези са позивом на заједнички састанак и да је окупљање опозиције позитивна вест, а не тема коју би требало крити од јавности. При том, напомињемо да је састанак затворен за јавност и да бисмо са коначном платформом изашли тек када буде завршена и договорена, за разлику од оних који нам замерају обавештавање јавности само о позиву на састанак, а у медијима су објавили чак и садржај својих предлога платформи. 

Прилично је контрадикторно је да им је сада проблем што су медији обавештени само о томе да је заказан састанак опозиције на тему предлога платформи, а није им проблем што свој предлог увелико представљају и дискутују у медијима, пре него што су га продискутовали са остатком опозиције иза затворених врата. Нажалост, ни дискутовање њиховог предлога прво у медијима, а ни овакав у најмању руку недоследан разлог одбијања позива на заједнички састанак, не показују њихову вољу за договором и јединственим деловањем опозиције у борби против заједничког противника и за заједнички циљ.

Сматрамо да се суштински циљ захтева свих опозиционих група не разликује и да је штетно да на овој теми правимо вештачке разлике и расколе. Изборни услови не би смели да буду повод за унутаропозиционо надметање, већ тема на којој ћемо одговорно показати способност договора и јединство, јер се једнако тиче свих учесника на изборима. Не видимо ниједан смислен разлог да одбијају разговор на тему сопствене платформе са онима којима су је послали и са остатком опозиције који је такође заинтересован за учешће у том дијалогу. Још једном се надамо да ће се ипак одазвати позиву и да ћемо у уторак коначно бити сви за заједничким столом и послати слику јединства и одговорности према овој важној теми, а не погубних раскола и наставка борбе за првог на Титанику.