30. септембар 2021 вести

Изјава председника СДС Бориса Тадића поводом објављених предлога за сарадњу опозиције

Апсолутно је несхватљиво зашто се опозициони блокови последњих дана утркују у медијском представљању својих предлога сарадње унутар опозиције. Тим пре што су те странке и њихови лидери увек имали примедбу на сличне предлоге у прошлости. Подсећам да сам још пре годину дана позвао опозицију да иза затворених врата и заједнички договоримо стратегију координисања опозиционих активности и сарадње. Апсурдно је да баш они који одбијају сваки позив на разговоре о сарадњи, сада излазе са оваквим предлозима сарадње и то једнострано и у медијима. И зато не видим чему може да служи овакво затрпавање јавног простора са стално неким предлозима споразума, договора, платформи и сл. осим употреби таквих предлога у сврху личне промоције њених аутора. 

Дакле, већ начином објављивања таквих предлога поништавају саму идеју сарадње и показују да је за њих сарадња уствари само следбеништво одређених опозиционих лидера. Основни предуслов за договор о сарадњи је, ваљда, да заједнички направимо тај договор и онда са оним што је ЗАЈЕДНИЧКИ договорено изађемо у јавност. Поготово је неозбиљно што су у ове предлоге убачени и предлози кандидата, коалиција и наступа на изборима, што је питање озбиљних анализа и разговора и унутар опозиције и унутар сваке појединачне странке.  Овакво третирање тог питања је комична инфантилизација нашег политичког живота и свођење опозиционе борбе на технике нестраначких и неполитичких апела. Таквим приступом се можда може решавати уређење неког парка у блоку, али се тако не побеђује машинерија монструм-странке од преко 700.000 чланова. Управо једна од најслабијих тачака опозиције је то што уместо политичке понуде и договорених решења, својим гласачима нуди стално неке техничке преговоре који не би требало да се воде у медијима, већ иза затворених врата. У томе, нажалост, видим погубно преписивање режимског рецепта ријалитизације политике и скретања пажње јавности са суштинских политичких питања која се тичу свакодневног живота грађана и будућности нашег друштва. 

Такво срљање у медијску самопромоцију користи само Вучићу, а нимало победи над његовим аутократским режимом. Пре Петог октобра ниједна странка опозиције није манифестовала такве политичке стандарде, већ смо заједно анализирали и припремали сваку акцију и медијску иницијативу и зато смо, између осталог, тада и победили. Ако се овакав тренд настави, опозициона борба ће се као и до сада сводити на борбу за вођство у опозицији медијском самопромоцијом, а не на стварне И делотворне иницијативе, које једино могу угрозити ову власт. Све то већ годинама личи на  трагикомичну борбу за место капетана на Титанику, а не на преузимање стварног и одговорног лидерства и крајње је време да се опозиција уозбиљи. Вучићев режим је до те мере опасан и малиган по интересе овог друштва, да то захтева хитан стварни и заједнички договор свих опозиционих странака о даљем плану борбе, на који позивам већ више од годину дана. А то свакако не може бити хиперпродукција једностраних стално “ексклузивних” предлога и медијско надметање у томе ко ће више да их избаци и ко ће чији да подржи. Тако се не побеђује Вучићев режим, већ само продубљује проблем апстиненције међу опозиционим бирачима. 

Зато још једном позивам све опозиционе лидере да на озбиљан начин продискутујемо и договоримо координисање опозиционих активности и наступ на изборима. И да иза затворених врата договоримо оно што се тиче наших међусобних односа и сарадње и да не затрпавамо таквим темама ионако мало медијског простора који имамо да се обратимо грађанима у вези са проблемима који се њих тичу. 

Борис Тадић

Председник Социјалдемократске странке