30. октобар 2022 вести

Изједначити приватно и државно здравство

     Предлог нове министарке здравља проф.др Данице Грујичић да не би требало дозволити да исти лекари раде и у приватној и у државној служби, у околностима у којима се налази здравство у Србији је само демагошко прикривање базичних проблема у нашем здравственом систему и пут као још већем уништавању државног здравства и додатном финансијском оптерећењу грађана.

У складу са предлогом реформи који смо изнели у нашем економском програму, пре оваквог предлога министарке здравља, неопходно је спровести свеобухватну реформу здравства усмерену на изједначавање приватне и државне здравствене службе у свим аспектима, што подразумева и укључење приватног здравства у систем осигурања Републичког фонда. Само уколико би државна и приватна служба биле изједначене, овакав предлог министарке би имао смисла. Без тога, оваквим предлогом се само продубљују постојећи проблеми.

Министарка наводи да је то што исти лекари раде и у државној и у приватној служби извор корупције, али потпуно игнорише разлоге због којих пацијенти одлазе у приватне клинике и ординације и због којих лекари раде и у приватним службама. Пацијенти не одлазе приватно код лекара, зато што желе да поред обавезног здравственог осигурања плаћају додатно здравствене услуге, већ зато што не могу да добију услугу у државној служби на време и једнаког квалитета као у приватној пракси! Такође, лекари који раде и у приватној служби то чине и због ниских плата лекара и корупције у државној служби. Пре оваквих предлога, министарка би требало да се позабави и начином на који су пацијенти третирани у државним службама, а који произилази из незадовољства здравствених радника и хаотичног система у држави, која је под овом влашћу водила чак и званичне кампање за одлазак здравствених радника из наше земље. Здравство у Србији је у таквом стању да буквално приморава и пацијенте и лекаре да се окрећу приватним здравственим установама, док истовремено обавезује грађане да плаћају обавезно здравствено осигурање за лечење у државним установама. 

Уколико би се спровео овај предлог министарке Грујичић, а без претходне свеобухватне реформе здравства, то би довело до још горег стања у нашем здравству, јер би се већина лекара због бољих услова одлучила за рад у приватној служби, чиме би било додатно осакаћено државно здравство. То би био и додатни финансијски удар на наше грађане, јер би били још више принуђени да се обраћају приватним службама, будући да предлог министарке стимулише лекари да напуштају државну службу. И зато се залажемо за свеобухватну реформу у којој би грађанима било омогућено да под једнаким условима за свој новац бирају где и како се лече.