12. мај 2021 вести

Израел потврдио шта је тачно Вучић потписао у Вашингтону

     Након изјашњавања Израела да су признали независност Косова након и на основу Вашингтонског споразума, коначно је огољено оно на шта смо указивали од почетка- Вучић у Вашингтону јесте потписао акт имплицитног признавања независности Косова и лично учествовао у потписивању споразума који се односи и на његово  експлицитно признавање. Покушај скривања те истине пред домаћом јавношћу изјавама министра Селаковића да су изјаве израелског амбасадора безобразлук су не само додатно урушавање угледа Србије у свету, већ и безочно обмањивање наших грађана. 

Уместо што режим назива безобразлуком оно што је Вучић лично потписао, требало би да понесу одговорност не само за Вашингтонски споразум, већ и за целокупну косовску политику у последњих скоро десет година, која је неминовно водила од оног што је потписано у Бриселском, до оног што је потписано у Вашингтонском споразуму. Вучић је у тренутку потписивања Вашингтонског споразума морао знати да истовремено у верзији коју је потписивао Хоти стоји јасна одредба о признавању независног Косова од стране Израела и свесно је учествовао у томе, што је одмах по потписивању тог споразума потврдио и Гренел. Подсећамо да Вучић тада то није демантовао, нити сматрао безобразлуком. Покушај правдања чињеницом да су потписали различите документе је потцењивање домаће јавности, али и дипломатски дилетантизам којим се урушава углед Србије у свету. А истина је да су америчка и изреалска тумачења Вашнигтонског споразума у потпуности у складу са оним што у том споразуму пише и са оним на шта указујемо све време од потписивања тог споразума.

Чињеница је да без обзира на то што се ради о два одвојено потписана документа, да су оба део истог Вашингтонског споразума. Као што је чињеница и да је Вучић свесно учествовао у споразуму у ком се признаје независност Косова од стране Израела, баш као што се његова власт раније Бриселским споразумом свесно одрекла уставног поретка Србије и наших институција на Северу Косова. Вучићевом терминологијом, споразум који је потписао у Вашингтону, је ”восак на коверти косовске независности” и ова власт мора да понесе одговорност за такав историјски чин имплицитног признавања независног Косова. А то што, у покушају да сопствене одлуке прикрију пред домаћом јавношћу, упућују увреде изреалском амбасадору је безочно лицемерје и дипломатски скандал. 

Вучић је учествујући на овакав начин у Трамповој кампањи, показао спремност не само да унижава Србију седећи на већ чувеној Трамповој хоклици, већ и да предаје највише националне интересе зарад наде да ће за узврат Трамп дати подршку његовим личним политичким интересима. Међутим, баш као у случају подршке Хилари Клинтон и овај пут је Вучић имао погрешну процену и сада одговорност за сопствене одлуке покушава да пребаци на Израел и САД, поново покушавајући да квазипатриотизом прикрије лаж. А цену свих тих погрешних процена и трговања националним интересима од 2012. зарад доласка, па онда и опстанка на власти, платиће Србија и њени грађани.