13. децембар 2023 вести

ЈАВНО ПИСМО ПРОГРАМСКОМ ДИРЕКТОРУ “N1 TV” ИГОРУ БОЖИЋУ

ЈАВНО ПИСМО ПРОГРАМСКОМ ДИРЕКТОРУ “N1 ТV” ИГОРУ БОЖИЋУ

Поштовани господине Божић, 

Обраћамо Вам се испред изборних листа “Добро јутро Србијо” и “Добро јутро Београде”. Овим путем изражавамо свој протест због чињенице да наше листе током предизборне кампање нису имале ни секунд представљања на телевизији "N1". Такође, указујемо на то да представници наше листе нису позвани ни у једну предизборну дебату која је органи-зована на вашој телевизији, као и на то да наши представници нису добили позив ни за једно гостовање у било којој другој емисији током предизборне кампање. 

Посебно је скандалозно да је наша листа данима била тема емисија у којима су се упућивале оптужбе да смо “фалсификовали потписе”, а да при том ни у једну од тих емисија није позван ниједан наш представник, чиме сте супротно свим правилима новинарске етике онемогућили гледаоцима да чују и другу страну.

Изражавамо свој протест, али и разочарење што је ваша телевизија током ове кампање показала да није независна и да није оличење објективног и професионалног новинарства. Управо супротно, оваквим односом према једној изборној листи и очигледним и нападним привилеговањем  селектованих опозиционих изборних листа, ваше извештавање током ове кампање је било несхватљиво пристрасно, а посебно у случају наше листе придружили сте се ономе што урушава нашу државу и друштво у последњој деценији - медијском мраку и цензури. 

Уколико вам је критеријум био парламентарни статус, подсећамо Вас да су на вашој теле-визији током прошле предизборне кампање највише простора имале листе које тада нису биле парламентарне. Уколико вам је, пак, критеријум рејтинг, односно резултати прошлих избора, наша коалиција има приближно исти резултат као неке друге изборне листе које пред ове из-боре имају простор у вашим емисијама, представљању у ТВ дневницима и у дебатама.

Ви сте извесно свесни да сте оваквим односом према нашој коалицији “Добро јутро Србијо” ушли у директно ометање изборног процеса, ускраћујући у потпуности вашим гледаоцима прилику да чују представљање и наше листе. Овакав однос према једној изборној листи да-леко више омета изборну вољу грађана од пар подметнутих фалсификованих потписа са којима немамо апсолутно никакве везе. Баш као што смо осудили и фалсификовање потписа и сваки други вид ометања изборног процеса и предузели све правне радње како би прав-да била задовољена, тако ми у Социјалдемократској странци осуђујемо и начин на који је "N1" извештавала током ове предизборне кампање. 

Посебно је симптоматично што сте својом уређивачком политиком током ове предиз-борне кампање практично испунили захтев који је, по речима Мирослава Алексића, Драган Ђилас испоручио Социјалдемократској странци у току преговора о наступу на изборима, а који се односио на забрану појављивања у медијима председника Социјалдемократске странке Бориса Тадића. Након оваквог односа према коалицији “Добро јутро Србијо” током ове кампање само појачавате уверења да Драган Ђилас има апсолутну контро-лу над уређивачком политиком "N1", што су представници ваше телевизије више пута деманто-вали на речима, али сада, нажалост, коначно потврдили на делу. 

Обавештавамо Вас да ћемо се овим поводом у наредном периоду обратити и акционарима ваше компаније, али и амбасадама земаља одакле та компанија долази и свим релевантним међународним институцијама, јер је ово проблем који превазилази цен-зурисање наше коалиције и дубоко залази у шири проблем урушавања медијских слобода у Србији, ометања изборних радњи и статус демократије у нашој земљи.

Ако је "N1" до данас представљао наду независног новинарства у Србији и у региону, данас је потпуно очигледно да је то медиј који спроводи исту врсту уређивачке политике као и режимски медији у Србији, али само заступајући интересе условно речено друге стране. Тиме "N1" суштински заједно са режимским медијима чини дуопол у медијској сфери, што производи огромну социјалну и политичку штету за државу и све наше грађане, баш као и сваки дуопол. 

Надамо се да ћете ово наше јавно писмо објавити у целости, како би ваши гледаоци макар били упознати са истином због чега ниједан дан нису имали прилику да чују политичку понуду наше коалиције. 

У нади да нас све заједно чекају боља времена у држави у којој ће медији бити стварно слободни, независни и професионални, 

Срдачан поздрав, 
Социјалдемократска странка (СДС)


ФОТО: Printscreen/YouTube