8. март 2022 вести

Kонстантин Самофалов о изостанку Србије на руској „црној листи“

То што се Србија није нашла на листи непријатељских држава Руске Федерације нема баш никакве везе са улогом председника Србије, Александром Вучићем, који нема апсолутно никакав утицај на реакције Русије – оцењује Kонстантин Самофалов.

Влада Русије одобрила је јуче списак држава и територија које, како се наводи, „врше непријатељске акције против Русије, њених компанија и грађана”.

На листи су Сједињене Америчке Државе и Kанада, државе Европске уније, Велика Британија, Украјина, Црна Гора, Швајцарска, Албанија, Андора, Исланд, Лихтенштајн, Монако, Норвешка, Сан Марино, Северна Македонија, као и Јапан, Јужна Kореја, Аустралија, Микронезија, Нови Зеланд, Сингапур и Тајван.

Kонстантин Самофалов у ироничном тону коментарише извештавање таблоида блиских власти који овакав исход – изостанак Србије на руској “црној листи” – приписују вредностима спољне политике коју спроводи председник Србије.

– Иако је Вучићу, свакако, најтеже јер одлучује о судбини света, како преносе таблоиди, заправо, једино у чему је успешан је стална кукњава и злоупотреба овог тешког питања у изборне сврхе.

Самофалов напомиње да примећује да појединци прижељкују да се Србија нађе на листи непријатељских држава Руске Федерације, што је, истиче он, потпуно несхватљиво.

– Зашто бисмо желели да будемо на било чијој црној листи, зар нисмо довољно пута у својој историји били у таквој улози? Зашто бисмо преко сваке мере нарушавали односе са државама са којима имамо пријатељске и стратешке односе? Наравно, не могу ни да схватим навијаче идеје да не поштујемо територијални интегритет и суверенитет сваке чланице УН, па и Украјине. Они се тиме практично залажу да сами признамо сецесију Kосова – закључује Kонстантин Самофалов.

 

Дневни лист Данас

08. март 2022