12. август 2020 вести

Медијско лажирање сврхе Стефановићеве посете Бакуу

Док се Александар Вучић инфантилно хвали, срамотећи Србију, како га председник Азербејџана неизмерно воли и цени, азербејџански медији су објавили да је позвао председника Алијева да се извињава због тога што је Србија извезла оружје Јерменији, које је употребљено за напад на Азербејџан у ком су страдали и цивили. Азербејџански медији су такође објавили да је Вучић рекао да ће тим поводом послати Небојшу Стефановића као свог изасланика у Баку. Социјалдемократска странка указује јавности на медијско лажирање сврхе посете Стефановића Бакуу, будући да он није отишао тамо да разговара о сарадњи у области безбедности, како објављују домаћи медији, већ да се извињава за катастрофалну грешку Вучићевог режима. Када је Вучић након разговора са Алијевим, у ком се извињавао, објавио да ће тим поводом послати и личног изасланика у Баку, намерно је прећутао да се ради о Небојши Стефановићу како домаћа јавност његову данашњу посету не би видела као мисију извињења за грешку, већ као лажни доказ пријатељских билатералих односа. 

Посебно је апсурдно што је Вучић овим поводом послао у Баку Небојшу Стефановића, који је био и директно као министар полиције и индиректно преко послова свог покојног оца, умешан у илегалну трговину оружјем. У том смислу Вучићев одабир изасланика делује више као изругивање, него као извињење. Осим ако га Вучић није послао као експерта управо за врсту трговине оружјем за коју се извињава. Свакако да ће он најбоље представницима Азербејџана објаснити зашто се зарад профита приватних фирми блиских  власти урушавају односи са пријатељским земљама, али и наша наменска индустрија и међународни углед Србије у свету. 

Постављамо још једном јавно питањa Александру Вучићу - Због чега се извињава председнику Азербејџана, ако овај извоз оружја у Јерменију није био погрешан и штетан? Ко ће одговарати за ту грешку и за очигледно кривично дело трговине утицајем и злоупотребе службеног положаја? Да ли Вучић мисли да је овим поводом довољно само да упути извињење председнику Азербејџана и лажира медијску слику редовних дипломатских односа пред домаћом јавношћу? Због чега је Слободан Тешић, трговац оружјем који је био под санкцијама УН, добио дипломатски пасош и да ли га и даље има? 

Позивамо тужилаштво да хитно покрене истрагу о вишегодишњој незаконитој трговини оружјем Слободана Тешића и других приватних трговаца оружјем и да се утврди ко је све након 2012. године омогућавао незаконито богаћење трговаца оружјем блиских СНС-у, на уштрб наменске индустрије Србије и Југоимпорта, који је био задужен за извоз наоружања и војне опреме, као и за њихов развој.