6. јул 2015 вести

Министар Стефановић напао Тадићево извињење у Сребреници

     Министар Стефановић је реагујући на критике које је Борис Тадић изнео на рачун актуелне владе, практично рекао да је Тадићево извињење због злочина у Сребреници био лош и недржавнички потез. Поред низа бесмислица које је изнео Стефановић, посебно је занимљиво што он тврди да су односи у региону почели да се побољшавају доласком нове власти. С обзиром на то да су ти односи данас очигледно погоршани, овакав став министра владе према чину извињења у Сребреници, сматрамо посебно опасним и неодговорним. "Цивилизовани чин извињења Бориса Тадића као председника Србије представљао је прекретницу у регионалним односима и велики искорак у политици регионалног помирења, коју је он иницирао и спроводио. Ако се према том чину данас министри у влади односе на овакав начин и то у осетљивом тренутку због најновијих резолуција о Сребреници, онда је то само потврда Тадићеве критике да ова влада неодговорном политиком враћа наше односе са земљама у региону десет година уназад. Тадић је аргументовано упозорио да таква политика може имати далекосежне последице по Србију, и то не само политичке, већ и економске.", изјавиo je портпарол СДС Константин Самофалов. Социјалдемократска странка зато захтева да се, након овако отвореног напада на чин извињења,  премијер и влада изјасне да ли је став који је изнео Стефановић и званични став владе. 

      Премијер је изјавио да ће, ако буде потребно, отићи у Сребреницу и у име Србије "погнути главу". Тадић је подсетио да се он већ извинио у име Србије пре десет година, а да би Вучић то свакако требало да учини, али као лични чин због политике коју је је заступао у прошлости. Међутим, када Стефановић изјави да се "Вучић никоме не извињава", он уствари најозбиљније доводи у питање искреност политике коју Вучић данас званично заступа. "Крајње је време да, након три године, представници ове власти схвате да грађане не занима шта министри мисле о прошлости, већ шта они раде у садашњности. Дакле, грађане Србије не занима шта Небојша Стефановић мисли о храбрости Бориса Тадића или са којим кинематографским остварењем би упоредио његову политику, већ шта ова влада може да уради за будућност тих грађана. Да би се заборавила њихова прошлост, сада су отишли и корак даље изјављујући да је и политика регионалног помирења и мењање имиџа Србије у свету њихово дело. То је веома забрињавајућа пракса, јер довољно пута поновљене лажи ће постати истине, а када се заборави прошлост и будућност је неизвесна." подвукао је Самофалов. 

     Уместо да говори о туђој, министар Стефановић би требало да покаже сопствену храброст и да аргументима одговори на критике опозиције. Питамо га- ако Борис Тадић није имао ниједан стратешки потез, зашто су лидери и чланови странке којој Стефановић припада прихватили његову политику, радикално се одричући сопствене? И зашто ова влада, која није у Србију довела ниједну једину значајну инвестицију, а пројекте и инвестиције које су у Србију дошле у време мандата Бориса Тадића свакодневно у медијима својата? Који стратешки или храбри потез има ова влада и министар Стефановић, а да нија наставак политике претходне власти или кићење туђим перјем ?Одговор на ова питања може бити само признање сопственог неуспеха или изношење нових неистина. Зато ни не чуди што увек прибегавају овом другом. Храбро. И стратешки.