5. јануар 2024 вести

Најава враћања обавезног војног рока је већ традиционални популизам ове власти

Најава враћања обавезног војног рока је већ традиционални популизам ове власти

    Социјалдемократска странкa (СДС) је против најаве враћања обавезног војног рока и сматрамо да је та одлука најављена искључиво из популистичких разлога, а не стварних безбедносних потреба. 

    Пре свега,  таква одлука не може да се донесе без широке јавне расправе, јер она подразумева политичке, економске и безбедносне консеквенце. СДС је против ове популистичке одлуке која се доноси на основу маркетиншких истраживања, а не ваљаних процена и објективних анализа и учешћа свих релевантних институција. ”Апсолутно смо против ове одлуке, а управо најава враћања војног рока у трајању од 4 месеца је доказ правих намера власти, односно најављено трајање војног рока јасно говори о томе да таква одлука није мотивисана стварним безбедносним потребама, већ чистим популизмом и опасним играњем са милитаризацијом нашег друштва. У суштини војна обука, нема ни безбедносног, ни економског оправдања уколико не траје минимум 9 месеци, а сматрамо да се се проблеми са којима се суочава наш систем одбране свакако не решавају враћањем обавезног војног рока.”, истакао је председник Социјалдемократске странке Борис Тадић. 

    Овакве најаве су већ постале традиција ове власти, будући да их имамо готово сваке године и користе се у сврхе политичког маркетинга, баш као и редовне презентације нове војне опреме. Обнављање војне опреме је увек потребно ако је стратешки планирано, али не маркетиншки и популистички како је случај у Србији у последњој деценији. ”Оно посебно нема смисла у околностима када се расипа војни кадар и у суштини девастира војска и њена одбрамбена моћ. Бескорисна је и најбоља и најмодернија војна опрема када нема ко да је користи, као што је бескорисно и улагање у болничке зграде док држава организовано шаље у иностранство медицинско особље, због чега нема ко да лечи наше грађане.”, изјавио је Тадић и додао  да режим овом најавом на потпуно бесмислен начин покушава да надомести недостатак људских ресурса у војсци, уместо да се коначно плански бави тим фундаменталним војним питањем. 

    ”Ова власт је својом неодговорном политиком девастирала наш војни кадар и сада покушавају да прикрију ту чињеницу оваквим популистичким најавама. У последњој деценији многи безбедносни ризици којима је била изложена Србија били су резултат неодговорне политике ове власти, а не нових глобалних безбедносних изазова и недопустиво је да се војска употребљава као реквизит политичких представа, као што је то био случај претходних година. Безбедност Србије се чува одговорном политиком и политичким и војним савезима и партнерствима, а не популистичком милитаризацијом државе и присиљавањем младих да војним роком надоместе војни кадар који је разорен погубном политиком ове власти.”, подвукао је Тадић.