2. јануар 2021 вести

Најаве враћања обавезног војног рока популистички ритуал режима

      Од доласка СНС-а на власт већ скоро деценију од сваког министра одбране слушамо исту најаву враћања обавезног служења војног рока. У напредњачкој власти таква најава је већ постала популистички ритуал сваког министра одбране, који има за сврху искључиво манипулисање патриотским осећањима бирача и платформу за напад на бившу власт,  па сада и Небојша Стефановић традиционално најављује враћање обавезног војног рока. Међутим, СНС је сада на власти већ дупло дуже него та бивша власт, коју оптужују за уништавање војске, па се поставља питање зашто онда до сада нису донели одлуку о враћању обавезног војног рока, уколико заиста сматрају да је његово укидање толико штетно за безбедност Србије? Након девет година неспорно је да или власт свесно обмањује грађане да је укидање обавезног војног рока била грешка или, по сопственим критеријумима којима нападају бившу власт, свесно урушавају безбедност земље.

Странка која проведе девет година на власти критикујући оно што је бивша власт учинила за четири године, тиме само признаје или потпуну неспособност или да је популизам са истеклим роком трајања једино што може да понуди грађанима. Уосталом, о томе сведочи и чињеница да је ова власт девет година била доследна управо одлуци бивше власти о укидању обавезног војног рока, а не сопственим најавама и критикама. То значи да  сваком том критиком, ова власт девет година критикује саму себе.  

Укидање професионалне војске свакако не би представљало унапређење, већ потпуно уназађивање нашег одбрамбеног система, о чему сведоче праксе свих развијених држава. ”Савремени безбедносни ризици и претње су такве природе, да би улагање у повратак обавезног војног рока било једино улагање у политички маркетинг овог режима на рачун новца грађана и њихове безбедности. Уосталом, ако ова власт заиста верује у сумануту идеју да се савременим безбедносним ризицима и претњама супротставља обавезним војним роком, због чега онда то нису навели у Стратегији националне безбедности коју су усвојили 2019. године? Уместо тога у новој стратегији у погледу савремених безбедносних изазова, ризика и претњи ништа није промењено у односу на стратегију из времена председничког мандата Бориса Тадића.”, изјавио је генерални секретар и председник Ресорног одбора за одбрану Социјалдемократске странке Константин Самофалов. Он је подсетио и да је Борис Тадић још као министар одбране  започео модернизацију војске, управо спрам те процене савремених безбедносних изазова, претњи и ризика. 

Повратак на обавезни војни рок би представљао погубан корак уназад, у ком би грађани прескупо плаћали бесмислену квазипатриотску представу режима. Баш као што годинама плаћају бесмислену трку у наоружању са суседима, која за резултат има искључиво прескупе медијске представе Александра Вучића и опасно уништавање међусуседских односа.  Србија се свакако не брани Вучићевим медијским парадама поред тенкова, већ улагањем у модернизацију одбрамбеног система прилагођеног савременим безбедносним изазовима, претњама и ризицима, али и спољнополитичким интересима Србије.