16. август 2022 вести

Најоштрије осуђујемо напад режимских таблоида на Душка Вујошевића

    Социјалдемократска странка најоштрије осуђује напад режимских таблоида у којима је Душко Вујошевић означен најгнуснијим етикетама, које превазилазе чак и вучићевско таблоидно новинарство и једино се могу сврстати у гебелсовски манир обрачуна са политичким неистомишљеницима. Режим нападом преко својих таблоида на Душка Вујошевића наставља опасну праксу извртања речи и ставова са циљем хушкања јавности на политичке неистомишљенике етикетама о ”антисрпству”, што чине током целог лета од када је подигнута афера покушаја одласка Александра Вучића у Јасеновац. Неће ниједан представник режима постати већи Србин, проглашавајући друге за антисрбе, али хоће оваквим нападима нашу државу и друштво наставити да сурвавају у поделе из деведесетих година и у контекст малигног национализма. Уосталом, то ни не чуди с обзиром да су исти људи и тих година били на власти, који и данас своју политичку неспособност прикривају лажним патриотизмом, као што су чинили и тада. Подсећамо да је резултат таквог њиховог патриотизма и тада, као и данас, био енормно богаћење олигархије на власти и још веће сиромашење наших грађана, успостављање јаза између богатих и сиромашних и потпуно урушавање нашег друштва.

”Сведоци смо понашања лажних патриота деценијама и у Србији и у другим земљама у региону и тога да су они под патриотским заставама скривали огромну корупцију и богатство које су стекли на правно необјашњив начин, користећи политичке функције.  Извртање мојих речи је послужило таквим квазипатриотама да нам и данас деле лекције о патриотизму. У поменутом интервјуу за хрватски лист говорио сам пре свега о спорту, а одговарајући на крају интервјуа на питање новинара који је подсетио на давни наслов у Недељнику објаснио сам да тај наслов није тачан пренос мојих речи иза којих и данас стојим, а које се односе на то да је власт у Србији била најодговорнија што није избегнут грађански рат, будући да је Србија била најмногољуднија држава у бившој Југославији и да је контролисала ЈНА. При том, нигде нисам рекао да је Србија једини, већ највећи кривац за то што рат није избегнут. Нажалост овакво таблоидно новинарство није карактеристика само Србије, већ и Хрватске, будући да је новинар из примарно спорстког интервјуа, мој одговор на узгредно питање пренео као централно и није коректно пренео оно што сам рекао.”, изјавио је Душко Вујошевић. 

Он је додао да је и током деведесетих година  био оштри противник тог рата и свих потеза Милошевићеве власти који нису водили у правцу избегавања рата, који је морао бити избегнут по сваку цену.  ”И тада, као и данас, чврсто стојим иза тог става, а то што сам био и остао противник клања и убијања сматрам патриотским, а не антисрпским ставом. И недопустиво је да нам данас о патриотизму држе лекције преко својих таблоида они који су и тада били део власти која је Србију и цео регион уводила у рат, који је Србију довео у гору позицију од оне у којој је била пре Првог балканског рата. ”, подвукао је Вујошевић. 

”Ја сам овој земљи дао много кроз посао којим сам се бавио. Кроз кошарку и производњу играча, дао сам Србији најбоље што сам знао и што сам могао, а од ове земље нисам добио ништа. Надокнада за мој рад била је таква да сам добио минималну пензију. Ја од државе нисам добио стан, ни кредит, ни бубрег…Увек сам говорио истину и оно што сам сматрао истином и увек сам био при ставу да човек мора прво да почисти испред свог прага, да би могао друге да критикује. Жалосно је што смо сада дошли на исту реторику из тих деведесетих година и ако повратак тих времена треба да оставим свом сину, нећу му то ћутке остављати!”, нагласио је Вујошевић.