20. јануар 2016 вести

Након данашњег састанка нажалост нисмо ближе договору, aли не треба да губимо време

Заједничко саопштење Социјалдемократске странке, Либерално демократске партије, Лиге социјалдемократа Војводине, Народног покрета Србије и странке Зелени Србије.

Иако је Бојан Пајтић пре више месеци одбио позив да се прикључи нашем опозиционом савезу, ми смо се  одазвали његовом позиву на данашњи састанак, како бисмо чули идеје и предлоге свих учесника тог састанка. Након састанка јаснија су нам размишљања представника опозиције који су били присутни, али нажалост нисмо ништа ближе договору него што смо били пре овог састанка. Оно што нам је и даље нејасно је зашто је Пајтић позвао на договор идентичан ономе који је претходно одбио када смо га ми понудили и зашто је због тога изгубљено скоро пола године у остваривању евентуалне сарадње са ДС. Тачке које је изнео Бојан Пајтић јесу тачке око којих се слажемо, али оне се налазе и у споразуму нашег савеза који је увелико у реализацији пројекта уједињавања опозиције. 

Жао нам је што на састанку који је организовала ДС и поред нашег инсистирања није постигнут договор о наступу опозиције на изборима. Остварена сагласност за нас није адекватан одговор на очекивања грађана и ситуацију у којој се налази земља. Зато што сматрамо да су наше странке уместо бескрајних расправа дужне да се моментално и најеенергичније боре против Александра Вучића и СНС-а, позивамо Бојана Пајтића и ДС да 22. јануара у 12ч дођу на наставак данашњих разговора како би евентуално био договорен начин нашег изласка на изборе и заједнички предлог са којим бисмо изашли пред све учеснике данашњег састанка. 

Будући да данас због формата састанка није могао бити постигнут никакав договор, још једном смо упутили позив Демократској странци да се прикључи нашем савезу, који већ пола године функционише као савез уједињених опозиционих странака и који представља најјачу опозициону опцију у Србији данас. Овај пут Бојан Пајтић није одбио наш позив, али га није ни прихватио, уз образложење да мора да се консултује са својим коалиционим партнерима. Надамо се да ће се ипак одазвати нашем позиву да заједно градимо опцију довољно снажну да смени Вучића и ову власт, а о договору са ДС можемо да говоримо тек након тог састанка. Демократска странка још увек није јасно изнела став да ли жели опозицију у једној колони, док су њихови партнери углавном за више колона. Апелујемо још једном на све опозиционе странке које деле нашу политику и вредности да идемо сви у једној колони, јер сваки другачији предлог користи само власти. 

СДС, ЛДП, ЛСВ, НПС, ЗС