16. октобар 2015 вести

Нападнуте просторије СДС у Прокупљу

У ноћи између 14. и 15. октобра непознати починиоци обили су страначке просторије Социјалдемократске странке у Прокупљу. Том приликом је начињена материјална штета настала уништавањем улазних врата, али и одношењем опреме из страначких просторија СДС-а. „Починиоци су из просторија СДС-а однели рачунар и штампач, док је друга вредна опрема остала нетакнута. Сматрамо да су починиоци унапред знали шта треба да однесу из просторија, јер су се на рачунару налазиле информације битне за функционисање СДС-а у Прокупљу.“, изјавио је председник Општинског одбора СДС у Прокупљу Драган Лекић и додао да је случај пријављен локалној полицијској станици, која је извршила увиђај.

Подсећамо да ово није први напад на наше просторије у Србији као и да починици досадашњих напада на просторије СДС-а до сада нису откривени и да су ти случајеви до данас нерешени. „Нажалост, због лоших искустава са проналажењем починиоца претходних напада на просторије СДС-а, изражавамо бојазан да они ни овога пута неће бити санкционисани, чиме држава и надлежне службе шаљу поруку да се може наставити са оваквим покушајима застрашивања опозиције.“ истиче Лекић и указује да би мотив свакако требало тражити у чињеници да је СДС опозициона странка, а и овај напад ставити у контекст положаја у ком се данас налази опозиција. 

Социјалдемократска странка овим путем упозорава да се насиље поново враћа у политичку свакодневницу и да је и то једна од последица пораста агресије у јавном политичком дијалогу и уназађивања политичке културе. Позивамо надлежне органе да што пре нађу и санкционишу починиоце, а одговорне политичке актере да учине све како би се спречило понављање насиља над опозицијом, по моделу из деведесетих година.