7. фебруар 2021 вести

Нетранспарентност и популизам власти прете да угрозе опстанак малих привредника

    Социјалдемократска странка подржава протест малих привредника који захтевају доношење нових мера подршке погођенима пандемијом ЦОВИД-19. Од почетка кризе указујемо на потребу не само за очувањем радних места, већ и за очување м оних који та радна места креирају, а нарочито сектор малих предузећа и предузетника. Мала предузећа и предузетници у секторима попут туризма, угоститељства, превоза путника, културе и спорта, претрпела су губитке и пад промета који је угрозио њихово пословање. Процене су у овом тренутку да се ти сектори неће опоравити ни у првој половини 2021. години, с обзиром на то да су мере ограничења још увек на снази, а да пандемија не јењава.

Са друге стране, политика Владе од почетка кризе била је недовољно ефикасна. Држава је у 2020. години потрошила око 6 милијарди евра новца пореских обвезника да би спречила пад БДП за око милијарду евра. Разлог толико високог нивоа неефикасности је пре свега нетранспарентност и неселективност у трошењу средстава. Са таквом политиком се наставља и у 2021. години. Држава планира да потроши између две и две и по милијаре евра на нови пакет мера при чему у њему неће бити места за најугроженије секторе, већ ће они добити исту помоћ као и сектори који су у 2020. остварили привредни раст. Очигледно је да су ове мере биле мере помоћи популистичкој промоцији власти, а не помоћи грађанима и привреди. 

Позивамо Владу Србије да прекине са популистичком политиком бацања новца “из хеликоптера” и коришћења пандемије у предизборне сврхе. Потребно је што пре припремити сет мера за помоћ најугроженијим секторима привреде и прекинути са политиком пореске репресије према предузетницима. У ту сврху, предлажемо ограничавање мера на мала предузећа и предузетнике у секторима који су имали пад економске активности у 2020. години, отпис пореза свим малим привредницима који су услед пандемије имали пад промета преко 50%, те једнократна помоћ малим привредницима за покриће фиксних трошкова. Такође, потребно је створити услове да мала предузећа и предузетници могу да раде, узимајући у обзир све епидемиолошке мере. У супротном, одређеним секторима привреде прети потпуни нестанак и затварање и губитак стотина хиљада радних места.