2. новембар 2023 вести

Одговор на понуду за приступање СДС-а листи “Србија против насиља”

С обзиром на то да је и данас и у последњим данима Мирослав Алексић више пута јавно изнео да се чека на одговор Социјалдемократске странке на понуду да наша странка учествује на листи “Србија против насиља”, одговорићемо и јавно на ту понуду, иако од почетка преговора зарад јединства опозиције све време прихватамо да учествујемо на овој листи. Наиме, још пре него што су отворени преговори о јединственој листи, постигли смо договор са странком Мирослава Алексића о формирању трајнијег савеза и заједничком наступу на изборима на свим нивоима. Међутим, будући да је јавно изнето да се чека наш одговор, немамо проблем да и јавно поновимо и изнесемо тачно шта он подразумева, како не би остајале никакве дилеме у јавности. 

Дакле, без обзира на неслагања са политичким деловањем неких од учесника ове листе, зарад општег интереса и јединства опозиције Социјалдемократска странка прихвата понуду да буде део ове листе. Зарад стварне борбе против насиља, кључно је да сви оставимо све сукобе и сујете по страни. Такође, било какве калкулације у вези са бројем посланичких мандата не смеју бити препрека нашој заједничког борби, јер би за будућност Србије било погубно да такви разлози доводе до расипања гласова у околностима у којима је сваки проценат битан. Зато СДС, стављајући изнад свега општи интерес, пристаје и на минимална 2 до 3 пролазна места, као и на одређени број места изнад пројектоване пролазне границе, без обзира на то што сва истраживања показују да наша странка има само 1-2% мање подршке од странака којима је намењен далеко већи број пролазних места на овој листи.

Спремни смо већ данас да потпишемо коалициони споразум, да као Социјалдемократска странка будемо део ове листе и да у складу са одлуком органа наше странке пошаљемо одмах имена која би нас представљала на овој листи. Наше чланство, функционери и ја лично спремни смо да дамо свој максимум у нашој заједничкој борби за будућност Србије. У складу са тим прихватамо да под наведеним минимумом услова будемо део ове листе, јер све друго не би ни био позив на сарадњу, већ само изговор за погубну поделу опозиције и стављање личних односа и интереса изнад интереса који се тичу свих грађана Србије. 

Борис Тадић, 

Председник Социјалдемократске странке