9. октобар 2015 вести

Одлука Уставног суда у складу са критикама које је СДС упутила

Социјалдемократска странка поздравља одлуку Уставног суда Србије да суспендује примену спорног члана Закона о начину одређивања  максималног броја запослених у јавном сектору, на чију је штетност и дискриминаторски карактер СДС указала пре неколико дана.

Подсећамо, спорни члан 20 наведеног закона, који је требало да ступи на снагу 12. октобра предвиђао је пензионисање свих жена запослених у јавном сектору које су напуниле 60 година и 6 месеци, независно од њихове воље. СДС је на конференцији за новинаре пре неколико дана упозорила  да би примена овог члана Закона изазвала колапс у здравственом систему у Србији (нарочито у неким, најосетљивијим областима), јер би здравство остало без 3500 лекарки које би биле „присилно“ пензионисане.

“Сматрамо да је суспендовањем спорног члана Закона о начину одређивања запослених у јавном сектору за сада спречена штета и дискриминација жена која је могла произаћи из примене те одредбе.”, нагласио је члан Политичког савета СДС, педијатар, проф.др Ђорђе Константинидис и додао да је ова одлука Уставног суда потврдила да су критике и упозорења које је СДС упутила били оправдани.
 
СДС овом приликом  захтева да се и будуће одлуке које потенцијално нарушавају основна уставна начела, али које могу имати и далекосежне последице по виталне делове друштва доносе са више пажње и уважавања суштине, а не само пуким администрирањем. Наставићемо да указујемо на нарасле проблеме у здравсту и да нудимо предлоге решења, будући да је ово једна од најзначајних области које не може бити жртвовано на олтару некомпетентне власти.