21. децембар 2020 вести

Опозиција подржала предлог ЦРТЕ као основ за заједничку борбу за слободне и поштене изборе

    Организација ЦРТА је на вечерашњем састанку опозиционих странака и покрета представила свој предлог мера за постизање слободних и поштених избора, чиме је након вишемесечних разговора опозиције започет и практично процес израде заједничких захтева у вези са изборним условима. ЦРТА је вечерас учесницима овог састанка први пут представила свој предлог мера, а у наредном периоду ће их представити и другим опозиционим организацијама. Састанку су присуствовали представници СДС-а, Нове странке, ДСС-а, Иницијативе Не давимо Београд, Зелене странке, Удружења 1од5милиона, Марко Бастаћ испред КЛИП-а, а овим састанцима се вечерас по први пут прикључио и Локални фронт. У складу са епидемиолошким мерама састанак је одржан онлајн, а учесници су се усагласили да састанак буде затворен за медије и искључиво радног карактера.

Учесници су разменили мишљења и ставове и разматрали могућа решења у вези са борбом опозиције на предстојећим председничким и локалним изборима, те и евентуалним парламентарним изборима, које је најавио Александар Вучић.

Договорено је да предлози и мере које је организација ЦРТА предложила буду размотрени у оквиру организација као део платфроме за потенцијални заједнички наступ оних странака које су заинтересоване за учешће у најављеним преговорима о друштвеном дијалогу под покровитељством Европског Парламента. Наглашавамо да ће у дијалогу под покровитељством ЕУ  учествовати пре свега проевропски оријентисане странке и овом приликом позивамо и друге странке и покрете те оријентације да се својим предлозима прикључе процесу израде заједничких захтева, како бисмо том дијалогу  приступили јединствено. Подсећамо да су састанци опозиције на којима смо разматрали захтеве за изборне услове, као и општу стратегију опозиционог наступа, почели још у септембру и надамо се да ће се овом процесу прикључити и оне странке које до сада нису одговарале на наше позиве, будући да би борба за демократију требало да буде нешто око чега се окупљамо, а не разлог нових подела у опозицији. 

   Учесници вечерашњег састанка су се сложили са мерама које је представила ЦРТА, а које се пре свега односе на следеће принципе:

ЗА ПОШТЕНЕ ИЗБОРЕ НЕОПХОДНА ЈЕ РАВНОПРАВНОСТ УЧЕСНИКА У КАМПАЊИ

ЗА ПОШТЕНЕ ИЗБОРЕ НЕОПХОДНА ЈЕ РАВНОМЕРНА МЕДИЈСКА ЗАСТУПЉЕНОСТ

ЗА СЛОБОДНЕ ИЗБОРЕ НЕОПХОДНО ЈЕ ДА ПОСТОЈИ СЛОБОДА ИЗБОРА И ЈЕДНАКО БИРАЧКО ПРАВО

ЗА СЛОБОДНЕ ИЗБОРЕ НЕОПХОДНО ЈЕ ДА ИЗБОРНА ПРАВА БУДУ ЗАШТИЋЕНА

ЗА ИНТЕГРИТЕТ ИЗБОРНОГ ПРОЦЕСА КЉУЧНА ЈЕ УЛОГА ИЗБОРНЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

   Током двочасовног разговора, договорен је наставак заједничке борбе за изборне услове као и отворени позив не само политичким организацијама које до сада нису учествовале на овим разговорима, већ и  цивилном сектору, експертима и стручним организацијама.