8. март 2023 вести

Осми март није само цвет, већ борба за достојанствен живот

Конститутивна седница Форума жена Социјалдемократске странке и Ресорног савета за борбу против насиља у породици и људска права Социјалдемократске странке одржана је уочи Међународног дана жена, у уторак 07.03.2023. Седницом су председавале председница Форума жена Милица Слијепчевић и председница Реосрног савета за борбу против насиља у породици и људска права Леила Руждић Трифуновић.

Са седнице је послата снажна порука да у време трагичног пораста фемицида, када је за 2 месеца убијено 9 жена у породичном насиљу, када су и деца жртве породичног насиља, када жене умиру у фабрикама на радном месту због тешких услова рада, Социјалдемократска странка  подиже глас и креће у акције за промену таквог стања. Не само надлежне институције, већ целокупно друштво мора свим расположивим средстима кренути у борбу против околности које су довеле до пораста фемицида у нашем друштву. Осми март као симбол за нас није само једнодневни празник када мушкарци дамама поклањају цвет, за нас је то симбол борбе за праведно друштво и достојанствен живот и једнаке могућности мушкараца и жена.

На седници је закључено да ће поред примарних области ових тела, њихове активности обухватати и борбу за очување животне средине, за чист ваздух, чисту воду, за боље здравство, борбу за једнаке плате за исти рад, социјалну правду и једнакост свих друштвених група и појединаца.  О активностима Форума жена и Ресорног савета за борбу против насиља у породици јавност ће бити редовно информисана.