1. децембар 2022 вести

Подршка протесту просветних радника

       Социјалдемократска странка пружа пуну подршку захтевима просветних радника и протесту, који је најављен за данас због вршњачког насиља и насиља над просветним радницима. 

Просветни радници у Србији данас су не само социјално понижени и материјално потцењени, већ им је угрожена и лична безбедност. Општи пораст насиља у нашем друштву је последица вишегодишњег емитовања агресије од стране представника власти и режимских медија. У држави у којој је вербална агресија подразумевајући део обраћања представника власти, закономерно је да се то трансформише и у физичко насиље у друштву. Млади у Србији данас одрастају уз медијске садржаје у којима се промовишу криминалци и насиље, а наши грађани су такође редовно изложени и сликама бруталних злочина у сврху промоције власти или скретања пажње јавности. 

“Пружам пуну подршку захтевима просветних радника и најдубљу солидарност својим колегама као бивши професор. Решавање овог проблема захтева најозбиљније мере за смањење степена агресије у друштву, чији је главни генератор власт оркестрирано са својим послушним медијима. Кључна реформа у систему образовања, поред увођења нових савремених метода у настави, мора бити подизање угледа просветних радника у друштву. Ниједно друштво не може да се развија без инвестиција у образовање, а то се пре свега односи на улагање у материјални положај и социјални статус просветних радника. Улагање у просветне раднике је једно од кључних улагања у будућност Србије. Друштво које релативизује насиље над просветним радницима је друштво без будућности и зато је неопходан друштвени консензус око статуса просветних радника и ултимативног значаја система образовања. Први и нужан корак је повећање плата просветних радника и додељивање статуса службених лица, који би гарантовао њихову сигурност. ”, подвукао је председник Социјалдемократске странке Борис Тадић.