16. мај 2024 вести

Подршка штрајку просветних радника

     Социјалдемократска странка пружа пуну подршку штрајку који су за данас најавили синдикати просветних радника. Пребијање професора у средњој техничкој школи ”9. мај” у Бачкој Паланци и професора у Трећој београдској гимназији представља потпуни крах не само просветног система, већ и елементарних вредности у нашем друштву. 

У потпуности подржавамо захтеве просветних радника да им се изменом Кривичног законика додели статус који имају адвокати и њихови захтеви су у складу са програмом реформи Социјалдемократске странке. Социјалдемократска странка се залаже за свеобухватну реформу просветног система, која подразумева и повратак угледа и статуса просветних радника. Друштво у ком просветни радници нису поштовани, добро плаћени за изузетно важан посао који обављају и безбедни је друштво без будућности. С обзиром на погубан тренд насиља над просветним радницима у претходној деценији, сматрамо да би до спровођења неопходних реформи просветним радницима требало привремено доделити и статус службених лица. 

Насиље над просветним радницима је огледало општег стања у нашем друштву и разарања основног система вредности. Сваки напад на просветног радника је напад на будућност нашег друштва, а алармантан ниво насиља у школама захтева хитну реакцију не само надлежних институција, већ и целокупног друштва.