27. октобар 2020 вести

Полиција у служби застрашивања Вучићевих неистомишљеника

Привођење Александра Остојића у Новом Саду због објаве на друштвеним мрежама је очигледан покушај застрашивања и још једна показна вежба Вучићевог режима свима који се усуде да слободно изнесу критике на рачун ове власти. Посебно је битно напоменути чињеницу да је супруга приведеног Остојића, Ксенија Остојић, веома утицајна на друштвеним мрежама на којима има десетине хиљада пратилаца и на којима неретко износи критику на рачун власти и да је очигледно да је ово привођење одговор режима и на њене објаве. Будући да је Остојић приведен у присуству своје деце, старости од 4 и 6 година, режим је послао поруку свим грађанима Србије да у борби против политичких неистомишљеника неће презати ни од чега, па ни од прекорачења граница елементарне људскости и права детета. 

 

Подсећамо да полиција недељама не реагује док се на улицама Новог Сада онесвешћеном грађанима ломе руке, али су зато веома ефикасни када је потребно приводити грађане због објава на друштвеним мрежама и застрашивати Вучићеве неистомишљенике пред малолетном децом. Ово привођење је само још један у низу доказа да је у Вучићевом режиму полиција стављена у службу заштите интереса режима, а не безбедности грађана. 

 

Социјалдеморкатска странка најоштрије осуђује овај напад на слободу мишљења и изражавања и злоупотребу полиције у сврху застрашивања неистомишљеника режима. Захтевамо да се одмах обустави поступак против Александра Остојића и позивамо заштитника грађана да реагује на овакав напад на основно људско право на слободу мишљења и изражавања. Посебно захтевамо да заштитник грађана и други надлежни реагују на угрожавање права детета у овом случају, будући да је полиција могла да спроведе привођење и у прилици у којој нису присутна деца и да су деца очигледно злоупотребљена у сврху појачавања поруке застрашивања.