29. јун 2015 вести

Посланици СДС поднели предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на имовину

     Потпредседник СДС Ненад Константиновић и посланици Социјалдемократске странке поднели су данас у Скупштини Србије предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на имовину, са захтевом да се овај предлог што пре расправља пред Скупштином Србије.

     Како је истакао потпредседник СДС, Ненад Константиновић, овај закон треба да заштити грађане од неодговорне државе која је појединим грађанима подигла порез на имовину  за више од 100% у последње две године. 

„Наши грађани немају могућности да толики порез плате нарочито ако имамо у виду да су ове године законом смањене плате и пензије грађанима и да је струја поскупела за 12%“ изјавио је Ненад Константиновић . 

„Зато Социјалдемократска странка предлаже да 25m2 по члану породичног домаћинства буде неопорезиво. Није луксуз већ основно људско право заштићено Уставом да грађани могу да живе у својим становима.” додао је Константиновић. 

Поред тога СДС предлаже и да  порез на имовину не може бити већи од 7% у односу на порез за претходну годину, како би грађани могли да планарију своју будућност.

     Социјалдемократска странка предложила је и правичнију расподелу наплате пореза на тај начин што би се изједначила пореска стопа за правна лица (фирме) са пореском стопом која је предвиђена за грађане. Дакле, не треба грађани да плаћају већи порез на имовину него фирме на станове и стамбене зграде.

     Константиновић је такође најавио да ће СДС у петак предати захтев Министарству финансија да се пореска решења за 2015. годину ставе ван снаге и да се издају нова, која не могу бити већа него пореска решења у 2014. години, с обзиром да је на снази закон о смањењу плата и пензија.

Потпредседник СДС Ненад Константиновић са посланицима Социјалдемократске странке у холу Дома Народне скупштине