28. јун 2022 вести

Право на абортус је питање цивилизацијских вредности и основних права жене

     Након одлуке о поништавању уставног права на абортус у САД и реакције представника власти у Србији на ову тему, која је након новонасталих околности у САД отворена широм света, Социјалдемократска странка подвлачи свој недвосмислен став да је абортус питање основних права жене, да држава не сме имати право да одлучује о телу и животу жене и да ћемо се увек бескомпромисно борити за очување тог права као цивилизацијске вредности.

”Не смемо дозволити да се тренд ускраћивања овог основног права жена прелије и на нашу државу и Социјалдемократска странка се недвосмислено обавезује да ће се борити за право жене да сама одлучује о свом телу. Недопустиво је да у 21. веку у Србији то уопште буде тема јавне дебате. Сматрамо да су млаке изјаве Александра Вучића и других представника власти довољан аларм да се томе најоштрије супротставе све организације и појединци који се залажу за елементарне вредности наше цивилизације и основна права жена у Србији.”, истакла је чланица Главног одбора Социјалдемократске странке Александра Божић. Она је изразила забринутост због Вучићеве изјаве да ”нису планирали” да мењају постојећи закон. ”Сматрамо да је ово питање на које морамо захтевати јасан, искључив и недвосмислен одговор, а не одговор о томе шта су планирали или нису. Ово не сме бити тема на којој се било каквим балансирањем власт улагује делу јавности.”, додала је Божићева. 

Ускраћивање право на абортус није само недопустиво урушавање основних права жене, већ и ризиковање живота жена, будући да би ускраћивање права на абортус за последицу имало нелегално обављање овог медицинског захвата у неконтролисаним и несанитарним условима и од стране нестручних људи. Свако ко данас у Србији уопште дебатује на ову тему би морао да има на уму и ту чињеницу. А поготово је потребно да се  представници власти одговорно односе према овој теми, која мора остати изнад сваког циља скупљања јефтиних политичких поена. Социјалдемократска странке ће се бескомпромисно борити за право сваке жене у Србији да има слободу да одлуку о абортусу доноси сама. Та слобода се не односи само на законско регулисање овог питања, већ и на креирање социјалне атмосфере у којој жене не трпе притисак моралне осуде због такве личне одлуке.