19. март 2023 вести

Председништво СДС - Хитно расписати нове изборе

На управо одржаној седници Председништва Социјалдемократске странке једногласно је донета одлука да је неопходно хитно покренути иницијативу за расписивање ванредних парламентарних избора. Ова одлука донета је у складу са чињеницом да драматичне промене државне политике захтевају ново изјашњавање грађана.

”Србији су неопходни ванредни парламентарни избори, који би у својој суштини били референдумског карактера. Ово је посебно значајно с обзиром на то да је владајућа Српска напредна странка на претходним изборима кандидовала политику и ставове супротне онима које примењује у овом историјском тренутку за будућност наше земље. Ово се односи и на одређене опозиционе странке које се налазе у актуелном сазиву парламента, а које нису добиле подршку грађана за политику коју данас подржавају.”, нагласио је председник Социјалдемократске странке Борис Тадић. Он је додао и да ниједна одлука проистекла од власти и парламента који су на супротној политици добили подршку грађана не може бити легитимна, што доводи у питање основне демократске принципе и правну државу.

Ово се пре свега односи на питање Косова, али и на кључна економска питања, будућност евроинтеграција, борбу против криминала и корупције, као и заштиту животне средине. У односу на све изазове са којима се Србија суочава, потребно је да сви политички субјекти изађу са јасним ставовима и да се омогући грађанима да гласају спрам новонастале ситуације. На седници Председништва СДС закључено је  да преговори који се тренутно воде о Косову захтевају владу која има пуни легитимитет и владу пуног капацитета, а не владу која је временски орочена већ приликом формирања. 

Позивамо све опозиционе политичке актере да се прикључе овој иницијативи и да заједничким напорима доведемо до нових избора, како би свака одлука пред којом се наша држава налази имала пун легитимитет и подршку њених грађана.