21. јун 2021 вести

Претње Видојковићу последица ”културе клања и клетви” коју генерише власт

    Социјалдемократска странка најоштрије осуђује претње смрћу упућене писцу Марку Видојковићу и захтевамо најхитнију истрагу и санкционисање починилаца. 

Претње смрћу упућене Марку Видојковићу су директна последица ”културе клања и клетви” коју и генерише ова власт. Овакве бруталне претње смрћу су закономерне у држави у којој народни посланици несметано упућују претње клањем из скупштинских клупа, у којој осуђени за злочине против човечности у режимским таблоидима детаљно описују како би некога мучили, у којој се на националним фреквенцијама легитимишу ставови да би цела држава требало да жели смрт бившем председнику Србије Борису Тадићу. И док готово свакодневно годинама слушамо о угрожености и претњама упућеним Александру Вучићу и државним ударима, иза кулиса су политички неистомишљеници ове власти и они који су с друге стране цивилизацијских вредност,  изложени претњама смрћу и бруталним насиљем. Таква политика и систем вредности је и довела до ратних злочина, па није ни чудо да се данас позива на смрт оних чија политика је подразумевала суочавање са тим злочинима и индивидуалну одговорност за њих.

У Вучићевој Србији у којој председник државе лицемерно осуди претње смрћу, само да би већ за неколико дана те претње биле легитимисане на националној фреквенцији, без икакве реакције не само представника власти, већ и полиције и тужилаштва, очекивано је да се подржаваоци такве власти осећају слободним да на различито мишљење реагују оваквим претњама. Зато се морамо најснажније борити против власти под којом се на националним фреквенцијама и институцијама државе промовише култура клања, клетви и претњи смрћу. Онако како смо се таквом уништавању наше државе и друштва увек супротстављали и побеђивали политичке опције које су уништавале цивилизацијске темеље нашег друштва. У име тих елементарних цивилизацијских вредности наша обавеза је да станемо у заштиту и Марка Видојковића и сваког појединца који је изложен таквој агресији и угрожавању безбедности.