27. фебруар 2022 вести

Проф. др Драгољуб Мићуновић подржао листу ”Борис Тадић - Ајмо људи”

    Један од оснивача Демократске странке и њен први председник након обнављања странке проф. др Драгољуб Мићуновић данас је својим потписом подржао листу за републичке изборе ”Борис Тадић - Ајмо људи” и листу за изборе у Београду ”Душко Вујошевић - Борис Тадић - Ајмо људи”.

Проф. Мићуновић је навео да је подржао ову листу, јер каже да она окупља не само његове старе пријатеље, већ и нове људе и оне који разумеју политику на начин на који је он разумевао читав свој политички живот. ”Политика је била жеља да направимо једно уљудно и пристојно друштво, засновано на правилима, институцијама, узајамном поштовању и демократској утакмици. Уместо тога, данас политика постаје све више борба исључиво за власт.”, навео је проф. Мићуновић и додао да је и на другим листама покушао да нађе зрно политике која би могла да мобилише гласаче, али да није успео. ”Налазио сам оно што апсолутно није политика, већ је једна племенска искључивост са нултом толеранцијом и мржњом. А политичка утакмица без толеранције је насиље. Застрашујући је манир да ако ниси са мном, онда си мој највећи непријатељ. Потребан нам је дијалог у ком се стране уважавају и који је питање аргументације, а не моћи.”, подвукао је проф. Мићуновић. 

”Ја сам мало старински човек, не волим издаје и превртаче. Када је странка у коју сам дубоко разочаран на чело довела разне људе који са демократијом имају неспоразум и када сам видео ко ће да води те листе, да се мешају различите идеологије и вредности и да је једина политика само смена ове власти, запитао сам се шта то значи. Видели смо у политици разне глупости, али таква нас неће далеко одвести.”, упозорио је проф. Мићуновић.

Он је још једном подвукао због чега је дао подршку овој коалицији. ”Верујем да ће ова група људи успети да врати у наш јавни простор пристојност, аргументован дијалог, узајамно поштовање и да уклони мржњу. Демократија је у ужасној кризи и пропада не само због својих непријатеља, него и јер нема довољно пријатеља”, закључио је проф. Мићуновић. 

Подршку овој листи потписом су данас заједно са проф. Мићуновићем дали и председник Социјалдемократске странке и носилац републичке листе Борис Тадић, кошаркашки тренер и носилац београдске листе Душко Вујошевић, потпредседник Социјалдемократске странке и кандидат за премијера коалиције ”Ајмо људи” проф. Горан Радосављевић и генерал у пензији Срето Малиновић.