3. децембар 2023 вести

проф. др Милица Слијепчевић: Родно усмерено насиље над женама ове године кулминирало

”Добро јутро Србијо” подржава глобалну акцију борбе против насиља над женама ”16 дана активизма”

 

 

Коалиција “Добро јутро Србијо” се придружује и пружа пуну подршку глобалној акцији борбе против насиља над женама која се одржава од 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама до 10. децембра, Међународног дана грађанских слобода. 

”Свесрдно се прикључујемо овој акцији и наш циљ је да учинимо све како би се прекинуло насиље над женама и девојчицама. Сведоци смо да у Србији то насиље не јењава и да је у току ове године родно усмерено насиље кулминирало.  Само у овој години до 25. новембра почињено је 27 фемицида!”, истакла је председница Форума жена Социјалдемократске странке (СДС) проф. др Милица Слијепчевић и додала да је кључно да се ради на повратку поверења у институције жена које су изложене насиљу. 

”Данас на Међународни дан особа са инвалидитетом указујемо на то да су жене и девојчице са инвалидитетом посебно изложене насиљу и у породици и ван ње. Наша коалиција и Форум жена СДС ће се залагати за то да доласком на власт управо тим групама максимално помогнемо како би се обезбедило њихово равноправно  укључивање у све токове живота и рада.”, поручила је Слијепчевић. 

Чланица Форума жена СДС Снежана Недељковић је поред физичког насиља указала је и на психичко насиље коме су изложене жене и о ком се у нашем друштву мало говори. 
”Овој врсти насиља изложене су највише жене које припадају рањивим категоријама, попут жена са нижим степеном образовања, жена ромске националности и жена из сиромашних средина. Посебно насиље над овим женама врши се ускраћивањем њихових радних права. Те жене су често принуђене да обављају најтеже послове, при чему су изложене омаловажавању, претњама и психичком малтретирању.” изјавила је Недељковић. 

Она је истакла да су те жене изложене уценама послодаваца који их држе у сталном страху да ће остати и без бедне плате коју им дају за њихов тежак рад и да посебно трпе жене које обављају послове одржавања хигијене. ”Наша коалиција неће дозволити да жене које су стуб овог друштва буду изложене таквом понашању и залагаћемо се за то да буду заштићене, видљиве и равноправни чланови нашег друштва.”