15. децембар 2023 вести

Променити закон о БМПО и укинути дискриминацију људи у процесу ВТО

Променити закон о БМПО и укинути дискриминацију људи у процесу ВТО

 

СРБИЈА – Социјалдемократска странка (СДС) ће се у парламенту залагати за промену Закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи (БМПО) и укидање сваке врсте дискриминације која је омогућена постојећим законом.

Док се власт хвали како држава помаже људима у процесу вантелесне оплодње највећи број парова који се боре за потомство и даље плаћају услуге приватних клиника. Залагаћемо се за потпуно изједначавање приватног и државног здравства када је у питању процедура вантелесне оплодње, што би подразумевало укидање свих административних компликација, рокова и ограничења у броју покушаја оплодње. Парови који се суочавају са овим проблемом морају имати у потпуности пружену руку државе и целог друштва у њиховој борби.

Поред тога, борићемо се за промену Закона о БМПО како би биле уклоњени сви постојећи основи за дискриминацију. Власт се хвали колико су учинили у овој области, а за то време жене чији партнери су преминули пре ембриотрансфера се боре са државом која им не дозвољава да у своје тело унесу своје ембрионе. Ове жене се свакодневно суочавају са агонијом страха да ће држава угасити њихове ембрионе, а институције које се позивају на постојећи закон  огољавају све мањкавости и нејасноће тог закона. Жене и мушкарци у процесу вантелесне оплодње морају имати апсолутно иста права као и жене и мушкарци код којих до оплодње дође на природан начин. Вантелесна оплодња мора бити оно што и јесте - медицинска процедура за помоћ људима са здравственим проблемом, а не инструмент државе за спровођење контроле друштва или морална инквизиција. То у пракси значи да жене попут Тијане Призренац морају имати апсолутно право да одлучују о свом телу и својим ембрионима. Баш као што држава нема право да присиљава на абортус жену која је изгубила партнера током трудноће, тако нема право ни да гаси ембрионе због смрти партнера, јер ембриони су једнако зачет живот као и у утроби мајке. 

Случај жена којима држава не дозвољава да узму своје ембрионе је проблем који се тиче свих људи у процесу вантелесне оплодње, јер на недвосмислен начин показује колико постојећи закон урушава права тих људи. Свом снагом ћемо се борити за законска решења којима ће бити прекинут сваки вид дискриминације људи у процесу вантелесне оплодње.