3. мај 2022 вести

Просечна годишња зарада запослених у деценији напредњачке власти порасла само 1,5 пута

      Потпредседник Социјалдемократске странке проф. др Горан Радосављевић указао је на катастрофалан податак да је просечна годишња зарада запослених у Србији за време СНС-а порасла само 1,5 пута. То је готово десет пута спорија динамика раста просечне зараде него за време демократских влада од 2001. до 2012. године. 

Проф. Радосављевић је упоредио динамику раста просечне зараде у Србији у последњим деценијама са Румунијом. ”Румунија је од 1995-2007. повећала просечну нето зараду са око 20 евра на 165 евра, дакле око осам пута, а затим од 2008-2021. на 710 евра, односно 4,3 пута. Ако наставе овом динамиком за 10 година запослени и Румунији ће имати око 1.500 евра просечну зараду. Са друге стране, ако Србија настави овом динамиком за десет година ћемо вероватно имати дупло мању просечну зараду од Румуније, иако смо пре само 10 година били на сличном нивоу.”  Он је указао и на то да су износ и динамика раста просечне зараде у Србији неки од кључних података који се тичу животног стандарда грађана. ”Чињеница да грађани гласају за власт која им је донела готово десет пута спорију динамику раста просечне зараде, а убеђује их да живе и “златном добу”, јасно говори да услед потпуне медијске контроле и свакодневног бомбардовања неистинитим информацијама, они немају доступне истинске податке који се директно тичу њихове егзистенције.”, упозорио је Радосављевић. Истина је да је просечна зарада у 2011. била око 370 евра, те да је иста у 2021. години била 570 евра, што се лако може проверити на сајту Министарства финансија. Таква просечна зарада запослених је једна од најмањих у Европи.

Наш економски програм ”Нови економски договор”, чији је аутор проф. др Горан Радосављевић нуди јасне, одрживе и одговорне кораке за економске реформе, које имају за циљ да у наредних 10 до 15 година повећају БДП са садашњих 50 на 150 милијарди евра. Те реформе поразумевају и значајан раст минималне зараде уз смањење пореског оптерећења на рад и раст просечног дохотка грађана Србије до нивоа просека ЕУ. Данас је тај доходак испод 50% просечног дохотка грађана ЕУ.