7. март 2022 вести

Радосављевић: Раст јавног дуга од преко 100 одсто у претходних 10 година

Пре неколико месеци, Србија је, по први пут у историји, званично прешла границу од 30 милијарди евра јавног дуга. Јавни дуг опште државе тренутно износи око 31 милијарду евра и у последњих 10 година повећан је за преко 100 одсто. Kада је СНС преузела власт јула 2012. године, јавни дуг је износио око 15,45 милијарди евра, што је у том тренутку било око 46 одсто БДП. Десет година касније, јавни дуг је око 60 одсто БДП.  Дакле, ова власт је задужила Србију далеко више него бивша власт током највеће светске економске кризе и борбе за буквално опстанак наше економије у незапамћено тешким околоностима, истакао је Горан Радосављевић, потпредседник Социјалдемократске странке и кандидат за премијера коалиције „Ајмо људи“.

– У деценији ове власти, сваки грађанин Србије додатно је задужен за око 2.278 евра. Поређења ради, демократска власт је 2001. године затекла јавни дуг од око 14,2 милијарде евра, а у наредних 11 година додатно је задужила сваког грађанина Србије за око 178 евра, дакле готово 13 пута мање – указао Радосављевић.

Он је додао и да је, поред раста самог дуга, од 2012. године значајно порастао дуг страним владама, пре свега Kини.

– Тај дуг је временом постао трећи најзначајнији у структури јавног дуга, док је 2011. године он био готово безначајан. Проблем са таквим начином задуживања је што је он по правилу неповољнији, скупљи и краткорочнији. Примера ради, путни Kоридор 10 финансиран је кредитима и до 30 година, са почеком до 8 година и каматом мањом од 1 одсто. Данас се инфраструктура  финансира кинеским кредитима на 15 година са каматом од 2,5 до 3 одсто. Другим речима, данашњи инфраструктурни кредити су најмање три пута скупљи – упозорио је Радосављевић.

Тај резултат је, каже Радосављевић, утолико лошији уколико се у обзир узме да су референтне каматне стопе данас неколико пута мање него пре 10 година, што доприноси и јефтинијем задуживању на међународном финансијском тржишту.

– Упркос томе, ми се за инфраструктурне пројекте не задужујемо на тржишту, већ директно од Kине и других земаља, што за последицу има веома скупо задуживање. Једини разлог који видимо за овакав начин задуживања је висок степен корупције. Зато је борба против корупције један од основних приоритета наше коалиције. Грађанима ћемо понудити Нови економски договор, који подразумева најефикасније механизме борбе против корупције – подвукао је Радосављевић.