15. мај 2022 вести

Распиривање мржње недопустив одговор на потезе Приштине

     Након случаја Беливук,  данас је поново национална фреквенција злоупотребљена за приказивање фотографија стравичних злочина. Фотографије монструозних злочина ОВК над Србима на Косову у јутарњем програму Пинка најављене су као ”екслузивне фотографије из Хага, пред којим ће занемети најкрволочнији међу крволочнима”. Тако најављене фотографије су потом приказане на националној фреквеницији, у термину у ком су томе били изложени гледаоци свих узраста, укључујући и децу. 

Социјалдемократска странка тражи хитну реакцију РЕМ-а и свих надлежних институција, јер је недопустиво да наши грађани буду излагани приказима зверских злочина. Такође апелујемо и на стручњаке из области менталног здравља да се укључе и реагују на константно излагање јавности приказима овакве бруталне патологије.  Посебан проблем приказивања ових фотографија представља чињеница да су ове фотографије објављене у сврху распиривања мржње према другој нацији. Сваки злочин мора да буде кажњен и починиоци ових зверстава морају бити приведени правди и око тога нема и не сме бити никакве дилеме! Међутим, након стравичних ратних искустава на овим просторима, посебан медијски и социолошки злочин је оваквим екстремним распиривањем мржње реаговати на било које политичке потезе. Распиривање мржње је управо и довело до оваквих злочина и зато је за мир на овим просторима кључно да се решавањем оваквих злочина и кажњавањем починиоца баве надлежне институције, а не јавност и нације. Уколико суднице за овакве злочине буду пренете у медије и јавност, то ће бити само пут за понављање таквих злочина, што смо нажалост више пута видели у нашој прошлости. Зато захтевамо од представника власти да осуде објављивање ових фотографија или да објасне на који начин ће њихово приказивање јавности и распиривање мржње помоћи остваривању правде и санкционисању починиоца. 

Последице приказивања злочина Беливуковог клана су довеле до енормног убризгавања агресије, патологије и насиља у наше друштво, о чему сведочи пораст монструозности свих злочина након што је нација недељама била изложена фотографијама масакрираних тела и детаљима тих злочина. Последњих недеља, након очигледне предизборне пасивизације, поново на нашим улицама имамо навијачке и криминалне обрачуне и убиства, што потврђује наше упозоравање да Србијом и даље хара стотине ”беливука”. Апелујемо на све надлежне да се у складу са законом и елементарним потребама психичког здравља нације супротставе режимским медијима и режимским методама да своје политичке циљеве остварају оваквим тровањем целокупне јавности, што свакако није и не сме бити начин борбе против злочина који се приказују, већ управо супротно - представља опасан ризик од стимулације ширења и понављања таквих зверстава. Оваквим манипулисањем патриотским осећањима грађана Србије се не бори за истину о злочинима у ”жутој кући” и другим злочинима ОВК, већ само констатним и адекватним притиском на међународну јавност и институције да се већ постојеће истраге доведу до краја и починиоци осуде. А ово је само још једна акција намењена искључиво за унутрашњу политичку употребу, баш као што су то били и протести у Београду 2008. поводом нелегалног самопроглашења независности Косова.