23. новембар 2020 вести

Режим лажима прикрива катастрофално управљање јавним финансијама и енормно задуживање

     Вечерас је објављено да је Влада данас задужила грађане Србије за још 1,2 милијарде долара, што представља укупно повећање јавног дуга од почетка године од чак 4 милијарде евра. Оправдано је претпоставити да је разлог задуживања покривање буџетског дефицита од око 9% БДП, што је највећи буџетски дефицита који је Србија икада имала. Уместо да грађанима објасне те праве разлоге задуживања, представници власти саопштењима препуним неистина покушавају да оправдају катастрофално вођење јавних финансија Србије како током пандемије КОВИД19, тако и у претходних 9 година.

Прво, тврди се да је разлог задуживања превремена отплата еврообвезница из 2011. године које доспевају 2021. Међутим, истина је да се ради о обвезници из 2011. и 2012. године, која доспева тек крајем септембра 2021. године те то не може никако да буде изговор за садашње задужење. Чак и уколико се и ради о превременом откупу, поставља се питање зашто у време највеће светске кризе држава откупљује дуг који још није доспео, уместо да буџетска средства искористи да помогне привреди и грађанима да лакше превазиђу кризу. 

Друго, наводи се да је релативно ниска стопа од 2,35% која је добијена, резултат рада Владе, а да је претходна из 2011. од 7,5% показатељ лошег резултата рада тадашње Владе. А истина је да је еврообвезница која је емитована 2011. у обиму од 1 милијарде долара, била прва таква у историји Србије. Та емисија је поново била реотворена крајем септембра 2012. године, у време власти СНС, када је обим емисије био такође 1 милијарда долара, по стопи од 6,625% на период од 9 година. При томе, релативно висока стопа те емисије, као и релативно ниска стопа садашње емисије, резултат је пре свега тржишних околности, а не невероватних напора Владе. Историјски ниске референтне каматне стопе које су већ неколико година негативне у ЕУ, те пад тражње за капиталом одбила стране приватног сектора услед кризе, довео је до тога да је просечна стопа по којој се задужују земље у региону око 1%. Упркос томе, подсетићемо да је иста ова Влада у априлу месецу ове године задужила грађане Србије за 2 милијарде евра по катастрофално високој стопи од 3,375%, док је истовремено одбила два до три пута јефтинија средства које су нудили ЕУ и ММФ. Разлог је тада био обезбеђивање дискреционих средстава за трошење током изборне кампање, јер средства ЕУ и ММФ подлежу строжијој контроли трошења. Дакле, грађани плаћају нетранспарентност ове власти.

С тим у вези, позивамо Владу Србије да престане да изношењем неистина оправдава историјски највећи буџетски дефицит од готово 4 милијарде евра који ћемо ове године имати, те највећи јавни дуг у историји Србије од преко 27 милијарди евра, већ да уместо тих лажи хитно изнесе нове мере за помоћ привреди и грађанима за превазилажење последица КОВИД19.