9. фебруар 2024 вести

Резолуција ЕП значајан корак у борби против изборне крађе

     Социјалдемократска странка подржава доношење резолуције Европског парламента (ЕП) у којој се јасно наводи да избори у Србији нису били слободни и поштени и да чланови ЕП позивају на независну истрагу о изборним нерегуларностима. Поздрављамо напоре наших колега из опозиције који су у ЕП изнели чињенице у вези са изборном крађом и указали на погубно урушавање демократије у Србији.

Упркос томе што је формално конституисан нови сазив Скупштине Србије и што власт чини све да легитимише резултате покрадених избора, јасно је да институције формиране на темељу крађе гласова наших грађана не могу имати било какав легитимитет.  Политички живот у Србији је у потпуности блокиран и опстанак демократије зависи искључиво од наставка најснажније борбе против изборне крађе и понављања избора у Београду и на републичком нивоу. СДС је још пре затварања бирачких места на дан избора указала на нерегуларности и од првог дана је учесник свих опозиционих акција у борби против изборне крађе. Током целе кампање смо указивали на то да се избори одржавају у крајње нерегуларним условима, а на дан избора смо указали на инжењеринг изборних манипулација у Малом Зворнику и председник СДС Борис Тадић је пар сати пре затварања бирачких места испред Арене позвао на заједничку борбу опозиције и заједничко деловање правних тимова опозиционих странака и покрета. У изборној ноћи јасно смо изнели став да не признајемо резултате избора.

Настављамо борбу за понављање избора и повратак демократије у Србију, а резолуцију ЕП видимо као значајан корак у тој борби. Међутим, једнако је важно нагласити да ова резолуција мора бити искључиво у функцији борбе за очување демократије у Србији и да не сме бити употребљена као инструмент уцене Србије у контексту решавања косовског проблема. ЕУ има прилику да након деценије покаже стварну посвећеност подршци европским вредностима у Србији и као снажно проевропски оријентисана странка изражавамо наду да овај пут неће пропустити да то учини и да демократија неће више бити на олтару антидемократских уцена у сврху решавања питања Косова. Међународна подршка овој власти у замену за сервилност на теми Косова је допринела урушавању демократије у Србији и паду подршке евроинтеграцијама. Будућност наше земље зависи од прекида таквог тренда и ова резолуција буди наду да ће Србија поново имати подршку ЕУ на путу ка члансту као демократска и суверена држава.