7. март 2022 вести

Самофалов: Са Вујошевићем на челу биће снажан резултат у Београду

Генерални секретар Социјалдемократске странке Kонстантин Самофалов у интервјуу за лист Нова говорио је о предстојећим београдским изборима.

Kошаркашки тренер Душко Вујошевић биће носилац ваше листе за београдске изборе. Много полемике накнадно је било око тога да ли ће он бити и кандидат за градоначелника. Хоће ли?

Мислим да су сви свесни да је Душко Вујошевић најозбиљније име на челу неке изборне листе. Не само због његове бриљантне каријере, већ и због тога што је симбол бескомпромисне борбе и храброг и принципијелног отпора овом режиму. У односу на подршку коју наша листа добије, доносиће и одлуку о својој конкретној улози. Али, чињеница да својим именом и делом стоји иза листе најкомпетентнијих људи за Београд, шаље свакако јасну поруку о тиму који ћемо представити у наредним данима. Част нам је да нас представља такав човек, борац и велики морални, а не само спортски, победник.

Да ли су реалне прогнозе да власт у Београду падне?

Опозиција има реалне шансе за победу у Београду, али је потребно да свако одради свој део посла. То свакако зависи и од сарадње различитих опозиционих колона. Kоалиција „Ајмо људи“ ће, као и до сада, учинити све да дође до координације унутар опозиције и да заједно будемо усмерени ка победи, а не једни ка другима.

Потписан је споразум опозиције о ненападању, ипак, трезавице су честе, посебно између Бориса Тадића и представника Уједињене Србије. Мислите ли да ће овај договор бити испоштован?

Треба разликовати напад од изношења политичког става и уверења, а посебно када се одговара на директна питања новинара. Под нападом се подразумева ескивирање чињеница и изношење личних увреда, које се пласирају делом преко квази слободних медије, а делом преко аналитичара и новинара на тастер, који су увек приправни да критикују сваку опцију која није део блока око ССП. То није пут за победу у Београду о којој ме толико питате. А ни пут за повратак нормалног политичког животу у Србији.

Постоји ли могућност постизборне коалиције са овом групом странака у Београду?

Постоји могућност сарадње са свима који деле наше вредности и политички правац управљања Београдом.

Шта би био ваш први потез уколико бисте дошли на власт?

Један од приоритета је свакако решавање питања корупције, а затим и катастрофалних еколошких проблема. Променили бисмо и бесмислену прву трасу метроа, која спаја два мала ништа у велико ништа. Повезивање Макиша са Београдом на води служи искључиво инвеститорима који желе вештачки да подигну цене квадрата у овим комплексима.

Kоји је став СДС по питању измештања споменика Стефану Немањи са Савског трга?

Велике историјске личности заслужују да имају споменик у престоници, а највећи споменик Стефану Немањи је манастир Студеница, који је он и подигао. С друге стране, пракса СНС је да се поиграва са патриотским порукама и мегаломанијом, а у позадини представе док подижу такве споменике, они паралелно руше културно-историјско наслеђе Београда.

А по питању враћања Железничке станице на старо место?

Бивша главна железничка станица била је добром аутобуском и трамвајском мрежом повезана са скоро свим деловима града, док станица „Прокоп“ не испуњава карактеристике централне железничке станице. Првенствено због слабе саобраћајне повезаности ван домашаја већини становника, а до станице није могуће доћи пешке. Ипак, после изградње зграда у Београду на води, које имају шипове и до 20 метара дужине, враћање колосека који су долазили до старе станице био би изузетно захтеван и готово немогућ грађевински подухват.

Kакав је ваш став о Београду на води и у складу са тим потези које бисте предузели кад је реч о овом пројекту?

Србија има велики удео у Београду на води, а држави је обећано да ће јој се новац вратити кроз добит који то предузеће треба да оствари, а ми видимо да оно приказује губитке и заправо се државни капитал топи. Државни новац је практично поклоњен инвеститорима и стављен у приватне џепове, стога је неопходно стећи увид у потписане уговоре, направити процену да ли даља реализација пројеката има смисла, а онда спровести и ревизију уговора.

 

 

Интервју са генералним секретаром СДС-а Константином Самофалов

Нова, 07. март 2022.