12. јануар 2016 вести

СДС Београд: Грађани плаћају „грехе“ бахатих и несавесних функционера


Градски одбор Социјалдемократске странке у Београду је још током октобра 2015. године, одмах по откривању афере у вези са рачунима ЈКП „Инфостана“, реаговала и упозорила на потенцијалну вишемилионску штету и могуће негативне последице по пореске обвезнике Града Београда, узроковане некомпетентним управљањем градским системом и јавним предузећима у Београду.

Да су упозорења СДС-а била оправдана, доказ је скорашња реакција „Ђенерали осигурања“ које намерава тужбом од Инфостана наплатити штету од 234 милиона динара.

СДС подсећа јавност да је председник Скупштине града Београда, Никола Никодијевић, својевремено тим поводом изјавио да „грађани неће бити оштећени ни за један динар“, те нам остаје да се запитамо да ли ће Синиша Мали, Никола Никодијевић или сада већ бивши директор Инфостана Веселин Марковић из сопственог џепа платити 234 милиона динара штете „Ђенерали осигурању“ ?

„Како ни после три месеца нисмо добили одговор на питање ко је сносио трошкове штампања поновљених септембарских рачуна за 2015. годину, који су износили преко 3 милиона динара, изражавамо сумњу да ћемо сазнати и ко ће исплатити 234 милиона Ђенерали осигурању.“ истакао је Ивановић и додао да је „недопустиво да грађани и порески обвезници плаћају „грехе“ бахатих и несавесних функционера чија одговорност изостаје и упорно се прикрива стварањем аферашке атмосфере у друштву.“

СДС је већ упутила Вишем јавном тужилаштву у Београду и Полицијској управи Града Београда захтев за преиспитивање спорног уговора између Инфостана и Ђенерали осигурања, који очигледно има штетне последице по градски буџет, како би се утврдила одговорност и испитало ко је „Ђенерали осигурању“ „обећао“ сигурну зараду потписујући такав штетан уговор, којим му се гарантује поменута цифра као и да ли ту има елемената кривичног дела.
„СДС сматра да је неопходна што хитнија реакција државних институција како би се овај случај расветлио, јер је то обавеза према грађанима, из чијих џепова ће бити наплаћена свака штета узрокована некомпетентним вођењем комуналних предузећа и Града Београда.“ нагласио је Ивановић.