8. јул 2015 вести

СДС и Зелени Србије потписали споразум о стратешком партнерству

     Социјалдемократска странка и Зелени Србије потписали су данас споразум о стратешком партнерству који подразумева заједничко деловање и активности, укључујући и предизборне и изборне активности. СДС и Зелени Србије су споразум су потписали, не само на основу досадашње сарадње и заједничког деловања, већ и блискости програмских начела и политичких вредности за коју се обе странке залажу. 

     Председник Зелених Србије Иван Карић изразио је задовољство због формализације наставка сарадње са СДС  и посебно нагласио значај и улогу председника СДС Бориса Тадића у унапређењу начела и вредности за које се обе странке залажу. "Борис Тадић је пружио немерљив допринос стварању политичких услова за преображај политичке заједнице у Србији и стварању консензуса за напредак Србије ка ЕУ. Политички услови које је он створио су и омогућили настанак наше странке која је усмеренa на  квалитетнији живот грађана и развој Србије.", истакао је Карић. 

     Зaједничко деловање СДС и Зелених Србије биће усмерено на развој зелене економије као циркуларне економије, креативне економије, економије еколошких иновација и ИТ знања, које су носиоци економског развоја и нове економије Србије. Циљ ове сарадње је и повећање активности на енергетском преображају Србије на основу већег коришћења обновљиве енергије и мање енергетске потрошње. СДС и Зелени Србије ће заједнички радити и  на остваривању принципа и програма реформе образовања на свим нивоима на начин да образовање постане доступно, савремено, непрекидно за све генерације и кроз цео живот. Приликом потписивања споразума представници обе странке су најавили и залагање за побољшање и унапређење јавног управљања у области животне средине, јер је у Србији еколошка управа највећи еколошки ризик. Сложили су се да је неопходно оснивање Фонда  за заштиту животне средине, наменско трошење еколошког динара и оснивање Министарства животне средине и природних ресурса. 

     Председник СДС Борис Тадић је подвукао да су оваква удруживања истински опозиционих и програмски и вредносно блиских странка посебно значајна у тренутку када постоји толика асиметрија између власти и опозиције и када је грађанима потребна јака алтернатива овој власти. "СДС је, као једина странка која је одбила да уђе у власт и на републичком и на покрајинском нивоу, доказала да је истинска опозиција свакој лошој власти. Драго нам је да и друге опозиционе странке у СДС препознају потенцијал да буде стожер окупљања истински опозиционих странака у сврху ојачавања опције која може бити једина алтернатива неспособној власти. И данашње потписивање споразума са странком Зелени Србије је оснаживање такве алтернативе", изјавио је Тадић, подсећајући да је СДС потписала сличан споразум пре неколико недеља са покретом Западна Србија, а да ће ускоро разговарати и са другим странкама.