29. новембар 2015 вести

СДС Нови Сад: Најоштрије осуђујемо синоћњи вандализам десничарских организација у граду

Градски одбор Социјалдемократске странке у Новом Саду оцењује да скуп десничара, екстремиста и  неонациста који су синоћ „марширали“ Новим Садом, изгазили заставу Лиге социјалдемократа Војводине испред просторија те странке те умало запалили Градску библиотеку, представља срамоту за слободарски дух града и вређа сваког пристојног и нормалног Новосађанина и Новосађанку.

Наиме, екстремни припадници организација (од којих су неке и забрањене) -  СНП, НАШИ, ОБРАЗ и Национални строј, окупили су се у срцу Новог Сада, испред Владичанског двора. Након што су испољили  за њих већ карактеристично вербално насиље, у центру града пустили су запаљене летеће лампионе, од којих је један завршио на крову Градске библиотеке и умало изазвао пожар. „Социјалдемократска странка примећује да су екстремисти на овај начин показали да њихов политички активизам и буквално представља играње ватром те да су трапавост и дилетантизам који су демонстрирали јасан знак како изгледа примена њихове идеологије“ каже председник Градског одбора СДС у Новом Саду проф.др Георгиос Константинидис и додаје да су екстремисти окупљање завршили газећи заставу ЛСВ, чиме су заокружили свој перформанс на себи својствен начин - вулгарно и простачки. 

Социјалдемократска странка сматра да су екстремни десничари поред простаклука и агресивности показали и крајње непознавање политике и склоност ка накарадном тумачењу историје. Наиме скуп је организован као „обележавање годишњице присаједињења Војводине Србији и подршке Путину“. Социјалдемократска странка подсећа да је одлука о уједињење народа с обе стране Дунава и Саве пре непун век донета управо да би се људи заштили од екстремиста  који праве поделе и силом намећу ретроградне идеје. Такође, Социјалдемократска  странка оцењује да је потпуно нејасно због чега десничарске организације узимају за себе право да председника Руске федерације Владимира Путина индиректно повезују са својом фашистичком идеологијом.

Чињеница која мора додатно забринути и актуелну власт на свим нивоима (па и у Новом Саду) је што неонацистичке организације покушавају да представе да њихове назадњачке идеје имају везе са православљем, што су овог пута демонстрирали започињањем скупа пред Владичанским дворoм.