4. јул 2015 вести

СДС предала министарству финансија захтев за измену мишљења којим се тумачи примена Закона о порезу на имовину

    Социјалдемократска странка је данас предала Mинистарству финансија захтев у ком се тражи хитна измена мишљења којим се тумачи примена Закона о порезу на имовину у односу на предмет опорезивања. Сматрамо да се мишљење Mинистарства финансија односи на погрешно тумачење Закона о порезу на имовину, тако да се њим Закон тумачи апсолутно на штету грађана, при чему се произвољно одредбама закона даје потпуно други смисао од онога што је законодавац својом нормом желео да предвиди. 

     Сoцијалдемократска странка је данас предала захтев Министарству финансија да:

1.  Министарство финансија поништи пореска решења за порез на имовину за 2015. годину и да нова не могу бити већа од решења из 2014. године

2. Стави ван снаге мишљења Министарства финансија по којима се порез плаћа и на земљиште до 10 ари, а не само преко 10 ари како то прописује Закон.

3. Да приликом одређивања пореза на земљиште Пореска управа мора да уважи колико има власника земљишта, односно станова у зградама тако да се порез не може наплаћивати уколико свако од власника нема више од 10 ари земљишта.

     Потпредседник СДС Ненад Константиновић је поново истакао да је Социјалдемократска странка поднела Закон о измени Закона о порезу на имовину којим СДС предлаже да се порез на имовину на станове не плаћа за површину од 25 квадрата по члану породичног домаћинства.СДС сматра да је недопустиво да се грађанима повећава порез на имовину у години када су смањене плате за 10%, смањене пензије за 25% и повећана цена струје за 12,3%. Зато смо и тражили  да се пореска решења за 2015. годину пониште.

     Овакво тумачење министарства је посебно спорно и са становишта социјалне политике неодрживо у контексту предузете мере смањења плата и пензија и повећања других намета. Истовремено повећава се порез на имовину што грађанима тешко пада, а неке од њих  доводи на руб егзистенције и у ситуацију да нису у могућности да плате то повећење, што их доводи у безизлазну ситуацију. С обзиром да је тржиште некретнина у Србији замрло, није реално очекивати да су грађани у могућности да продају своје станове у којима живе и преселе се да живе у неке друге средине где би евентуално порез био мањи. Овакав порез на имовину их на то тера, што је свакако понижавајуће, по нашем мишљењу неуставно, а на крају због објективне ситуације и немогуће.