20. октобар 2015 вести

СДС Суботица: Борба против сиромаштва један од основних циљева

"Борба против сиромаштва један је од основних циљева СДС, то је наша темељна вредност, око које би требало да се окупи будућа градска власт." истакао је током суботње акције челник Социјалдемократске странке (СДС) у Суботици Озрен Симјановски.

СДС неће одустати од стратешких циљева модернизације, реформе и стварања друштва на које ће наши суграђани бити поносни.Сиромаштво се стално увећава још од самих почетака глобалне економске кризе, а пред грађанима Суботице су тешке године и постоји ризик да ће терет кризе и на даље бити неправедно распоређен. Како је Стратегија локалног одрживог развоја Града Суботице прављена за период од 2013. до 2022. године, значи још увек је на снази, а Стратешки план развоја социјалне заштите општине Суботица за период од 2008. до 2012. године је истекао односно више није на снази. Предлажемо доношење ревидираног новог документа, који ће на смислен и конкретан начин решити проблеме наших најугроженијих суграђана. Иако наша Локална самоуправа издваја преко 3 милиона динара за пакете помоћи и с једне стране представља пример добре праксе када је у питању брига о најсиромашнијима, с друге стране чињеница је да постоји далеко већи број корисника социјалне помоћи него што је то у другим деловима земље, конкретно у Суботици 8 до 10 пута више је корисника социјалне помоћи него у остатку Србије. Најугроженији међу сиромашнима су деца, самохрани родитељи, инвалиди, као и њихове породице, али и велики број старијих особа.

Ова искуства нас наводе да захтевамо од надлежних у граду Суботици и других одговорних доносилаца одлука да се у вођењу одговорне социјалне политике држе следећих принципа:

-    Мере штедње треба јасно и прецизно да буду повезане са мерама за повећање инвестиција и запошљавања.

-    Улагање у људски капитал и социјалну кохезију је од суштинског значаја за одрживост било којег развојног програма. Социјалне инвестиције треба да буду значајан део укупних инвестиција.

-    Реформске мере и развојна политика треба да буду плод широког друштвеног договора. Због тога у процес утврђивања ових политика и мера треба укључити што већи број грађана и различитих друштвених група, кроз ангажовање организација цивилног друштва и свих других актера који представљају грађане и њихове интересе, што И јесте једна од разлога за данашње потписивање петиције коју организује СДС.