9. фебруар 2016 вести

СДС Суботица: Хуманитарна (ре)акција


У концепту људске природе садржано је мишљење о хуманитарним кризама као претњи миру и стабилности, што води ка сазнању да хуманитарна помоћ не може бити замена за политичку (ре)акцију.

Како, према нашим информацијама са свих делова нашег града Суботице, расте евиденција да политичке странке користе хуманитарну помоћ као средство комуникације са нашим суграђанима, који су после 4 године опет постали и бирачи за локалну власт, користимо прилику да укажемо и упозоримо на ову неправилност.

Велика је истина да сваким даном све више јача свест међу грађана да хуманитарна помоћ не само да није у стању смањити патње становништва, већ и да има за последицу пролонгирање и продубљивање настале кризе у друштву, зато уместо алокације помоћи према начелу потребе Г.О Социјалдемократске странке Суботица са својим партнерима Народним покретом Србије у Суботици и Г.О Зелених Србије у Суботици, захтева јасно разликовање криваца од жртви, што подразумева и кориштење свих легитимних политичких средстава против одговорних за настало стање
 
Цитираћемо члан 23. Закона о финансирању политичких активности:
"Трошкови изборне кампање су трошкови политичке активности у току изборне кампање. Средства прикупљена из јавних и приватних извора за финансирање трошкова изборне кампање могу се користити само за активности из става 1. овог члана".

Што значи да се хуманитарна активност ни под којим условима не може сматрати политичком активношћу.

Такође, одредбом члана 19. Наведеног Закона је прописано:
"Средства за финансирање редовног рада политичких субјеката користе се за функционисање и пропагирање идеје политичког субјекта и подразумевају: рад са бирачима и чланством, трошкове промоције, рекламног материјала и публикација, трошкове истраживања јавног мњења, обуке, међународну сарадњу, трошкове зарада и накнада запослених, комуналне трошкове, као и трошкове за друге сличне активности". Што значи да када је у питању трошење средстава за редован рад политичких субјеката, не постоји као могућност да се прикупљена средстава троше у хуманитарне сврхе. Користимо прилику да укажемо, упозоримо али и позовемо све суграђане, посебно узевши у обзир предстојеће изборе и страначке кампање које следе, да све информације као и све релевантне доказе којима се поткрепљују сазнања да било који политички субјект на нивоу Града Суботице троши средства супротно одредбама Закона о финансирању политичких активности, рецимо за хуманитарне или сличне активности, достави Агенцији за борбу против корупције, али и јавности како би такво понашање било санкционисано.

Осим што је противзаконит, такав вид обезбеђивања симпатија и подршке грађана одређеној политичкој опцији није етичан, а политичке странке морају на другачији начин да заступају интересе и дају подршку угроженим грађанима, за почетак можда коз своје програме или спровођење истих.
 
Информативна служба СДС Суботица