18. децембар 2015 вести

Скандалозна злоупотреба полиције за медијски обрачун са политичким противницима

Социјалдемократска странка најоштрије осуђује јучерашњи инцидент у ком је полиција злоупотребљена у сврху медијског напада на лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића. Будући да Јовановића обезбеђује полиција, није логично да полиција зауставља и проверава полицију, а филмска сцена заустављања аута у коме је био Јовановић је очигледно имала за сврху само насловну страну у прорежимском Блицу и медијски притисак.
 
Након што је ауто у коме је био Јовановић заустављен на 15 минута, полицајци су се извинили и рекли да су погрешили. Зашто онда на насловној страни Блица није наслов ”Полиција погрешила” и зашто се медији не баве неспособношћу полиције којој је потребно 15 минута да утврди да је зауставила своје колеге? Уместо тога, текст говори о томе да Јовановић илегално користи ротацију. Постављамо питање како може Јовановић, кога обезбеђују припадници полиције који су били са њим и у ауту, да одлучује о постављању ротације? Чак и да је ротација недозвољено употребљена, зар то није одговорност полиције, а не Јовановића?

”Овакво понашање наноси штету свим грађанима Србије, а не само политичким противницима власти, јер је на делу злоупотреба и уништавање институција и демократије. У потпуности подржавамо реакцију Чедомира Јовановића и имамо пуно разумевање за чињеницу да нема поверења у полицију која учествује у спектаклима медијских обрачунима власти са политичким противницима. Ако је власти потребан медијски притисак као изговор за укидање обезбеђења штићеним лицима, онда та власт и медији који учествују у томе морају и да преузму одговорност за последице таквог понашања, којим се угрожава безбедност и штићених лица и оних који их штите.”, упозорио је председник Социјалдемократске странке Борис Тадић.

Захтевамо од власти да престане са уништавањем и злоупотребом институција. Улога полиције није да буде реквизит у сценама државног удара иза леђа министра на конференцији за новинаре или да статира у сценама медијске дискредитације политичких противника. Такође, улога медија у демократском друштву није да буду беспоговорна платформа за обрачун власти са политичким противницима, већ да одговорним и истинитим извештавањем буду контролни механизам те власти.